NPO Soul & Jazz

Belofte waargemaakt

  1. Nieuwschevron right
  2. Belofte waargemaakt

Kyteman (Colin Benders) gaat hard. Zijn debuut kon rekenen op een warm onthaal en korte tijd later speelt hij al op alle grote festivals in Nederland.

On Stage

Het is een heerlijke georganiseerde chaos op het podium bij Kyteman's Hiphop Orkest. Een strijkers- en blazerssectie, bas, drums, toetsen, percussie, samples, een handvol MCs en natuurlijk dirigent en trompettist Kyteman zelf.

Verwachtingen

Kyteman speelde eerder dit jaar al op Pinkpop, maar past net zo makkelijk op een festival als het North Sea. Het concert begint met een lang intro dat langzaam tot een climax komt, waarmee het orkest de zaal meteen voor zich weet te winnen. Bandleider Benders kronkelt op het podium, diep voorover gebogen meedeinend met de muziek dirigeert hij zijn band. Slechts sporadisch speelt hij ook op zijn trompet en dat doet hij wel heel erg goed. De blazers en strijkers spelen niet altijd even strak, maar met deze solide ritmesectie geeft dat juist een charmant en rafelig randje aan de hiphop grooves. MC Reazun verdient een speciale vermelding: in het frans spuwt hij zijn raps genadeloos het publiek in.

Publiek

Waarom Kyteman niet in een grotere zaal geprogrammeerd staat is een raadsel. Al ruim voordat het concert begint kan er niemand meer bij in de Congo-tent. Sterker nog, de mensen staan tot ver buiten de tent opeen gepakt op een overvolle binnenplaats om zo toch een glimp van het concert te kunnen opvangen. De muziek is ontzettend energiek, maar het publiek geeft net zoveel energie terug aan het collectief op het podium. Niemand loopt weg tijdens het concert. Dat kan ook helemaal niet omdat de tent zo afgeladen vol was.

Leukste Moment

Het nummer Blow The Whistle, waarbij de hele band op een rij staat en a capella meezingt en beat boxt.

Oordeel

Een opzwepend concert van deze jonge bandleider, waar we nog veel meer van gaan horen.Pieter van Hoogdalem

Gehoord: North Sea Jazz Festival, 12 juli 2009