NPO Soul & Jazz

Het verhaal van de commerciële doch verantwoorde Mendes

  1. Nieuwschevron right
  2. Het verhaal van de commerciële doch verantwoorde Mendes

Sergio Mendes is een uitstekend exponent van de Braziliaanse muziek, hoe commercieel en glad het bij vlagen ook klinkt.

On stage

In een groen overhemd gehuld en met een Panamahoed op komt Mendes wat koddig over. Hij heeft drie mooie zangeressen bij zich waardoor je even zou vermoeden dat je bij een girlband staat. De begeleidende band heeft het blauwdruk van jazz of fusion over zich, afgaand op bijvoorbeeld de bas-solo's. Mendes is een kwieke man, maar hij is ook pas zeventig.

Wat

Mendes speelt een mix van bossa, samba, afro-samba, pop en jazz. Bossanova in een inmense zaal als de Nile, werkt dat? Niets is beter ter ontspanning dan bossanova en dit in zo'n grote zaal lijkt gewaagd. Wordt dit een roestige bossamachine of energieke samba-jazz? Mendes viert zijn vijftig jarig muzikaal jubileum dus voorzichtigheid is geboden. Maar al te vaak vervallen dit soort jubilarissen in sentimenteel gedoe en voorspelbaar gewauwel. Mendes overrompelt direct met energieke samba's, stevige bossa's en neemt de zaal mee op een reis door zijn Brazilië. Niets uit zijn oeuvre blijft onaangetast. Voor de interpertatie van zijn recente werk, Timeless, heeft hij rapper H2O bij zich. Hier blijkt ook de synergie van stijlen. Brazilië is als een grote spons waarop alles kan groeien om tot iets moois te verworden. In de verhalen van Mendes is er behalve voor muziek ook ruimte voor Braziliaanse dans. De percussionist laat zijn beste capoeira moves zien, en zorgt zo voor de beeldspraak bij de afro-samba's.

Publiek

Het publiek wordt uitmuntend bespeeld en goed bediend. Zuchten van herkenning vullen de zaal bij elk andere nummer. Door de hele zaal wordt meebewogen, zei het voornamelijk door vrouwen.

Oordeel

Mendes is een uitstekend ambassadeur van de samba en bossanova, zijn samba en zijn bossanova. De Braziliaanse muziekgeschiedenis is deels geschreven door hem en wordt hier kundig, zei het wat commercieel, te berde gebracht. Vakmanschap.

Gehoord: zaterdag 09/07/11 – 17:45 tot 19:00 Nile, North Sea Jazz, André Klaver