NPO Soul & Jazz

Spatgelijk koper boven een onweerstaanbare groove: classic salsa from seventies Nueva York

  1. Nieuwschevron right
  2. Spatgelijk koper boven een onweerstaanbare groove: classic salsa from seventies Nueva York

Spanish Harlem Orchestra revancheert zich voor een tam North Sea Jazz optreden van een paar jaar terug. En verrassing: het geluid klonk als een klok! Maar waarom danst men toch zo weinig in Ahoy?

On stage

Drie breed glimlachende latino zangers, alledrie met een embonpoint, plus veel schetterend, spatgelijk koper, plus een timbalero (timbalesspeler) die dit alles samen met de conguero (congaspeler) feilloos aan elkaar mept - dit moet wel een New York salsa-orkest zijn.

Verwachting

Spanish Harlem Orchestra, onder leiding van pianist en arrangeur Oscar Hernandez, revancheerde zich gisteravond voor een eerder concert tijdens North Sea Jazz, toen dit ensemble een nogal uitgebluste, vers-uit-het-vliegtuig indruk maakte. Vanaf de opkomst gaf deze formatie een schitterend eerbetoon aan de salsa toen dit genre op zijn artistieke hoogtepunt was: de jaren zeventig. Dat kan men wel aan Hernandez toevertrouwen: de man speelt op zo ongeveer ieder relevant salsa album mee uit die tijd.

Reactie publiek

Het blijft vreemd om te zien dat zelfs de allerbeste salsa-orkesten op North Sea Jazz altijd maar een minderheid in de zaal aan het dansen krijgen. In de Amsterdamse Melkweg staat doorgaans de hele zaal te dansen bij een dergelijk concert, hier wagen alleen bescheiden plukjes van dansers aan de randen van de zaal een dansje.

Leukste moment

Een schitterende uitvoering van de klassieker Se formo la rumbantela in een geheel nieuw arrangement, dat culmineert in een onweerstaanbare plena (een traditioneel Puertoricaans, zeer percussief genre). Golven van dansenergie gieren vanaf het podium de zaal in tijdens dit nummer. Kippenvel!

Verrassing

Salsa wordt in Nederland bijna altijd lelijk (want veel te hard) uitgemixt. Maar het geluid in de Maas klonk prachtig - beslist geen makkelijke opgave voor zo'n groot salsa orkest.

Oordeel

Topkwaliteit: wat Buena Vista Social Club ooit voor de traditionele Cubaanse son deed, doet Spanish Harlem Orchestra voor de klassieke New Yorkse salsa van de jaren zeventig. It is what it is: salsa zoals het hoort. Voor innovatie en verrassing kan men beter een duik nemen in de actuele Cubaanse timba scene, maar salsa die zo goed uitgevoerd wordt als dit blijft onweerstaanbaar.

Jair Tchong

Bezetting: Ray De La Paz, Willie Torres, Marco Bermudez (zang); John Walsh, Hector Colon (trompet); Mitchell Frohman (saxofoon, fluit); Daniel Reagan (trombone); Oscar Hernandez (piano); Maximo Rodriguez (bas); Luis Quintero (timbales); George Delgado (congas).Gezien: vrijdag 00.15u-01.00u, Maas.