NPO Soul & Jazz

Vette band!

  1. Nieuwschevron right
  2. Vette band!

Een big band die een reggaenummer speelt - dat was een van de verrassingen van het studentenorkest uit Des Moines, Iowa.

Wie

Allemaal jongens en meisjes van een jaar of 18, 19, allemaal "undergraduate" zoals dirigent en arrangeur Andrew Classen benadrukte.

Wat

Big band repertoire maar met een pittige twist kreeg het volgestroomde pleintje te horen: van een scherp Pat Metheny-nummer via het heetgebakerde Jazz Police van Gordon Goodwin tot het onstuitbaar funkende Big Al's Motown Adventure, een stuk van Classen dat hij schreef toen een van de studenten, de voormalige bassist van het Drake University Jazz Ensemble, een paar dagen in Detroit verdwenen was, naar later bleek op het soort avontuur dat je als jongeman nu eenmaal graag meemaakt als je een jaar of twintig bent en met je studiegenoten en medemuzikanten op tournee gaat… Een pittige twist heeft deze big band, in de klank, de arrangementen, en niet te vergeten in de uitstekende solistische kwaliteiten van bijvoorbeeld altist Justin Hike en gitarist Ben Chappel. En niet te vergeten de broertjes Ben en Sam Mogerman op bas en drums - een ritmetandem waar menige professionele band jaloers op mag zijn.

Oordeel

Het allerbelangrijkste van een goeie big band is natuurlijk de timing, het vermogen om met z'n allen een messcherpe groove neer te zetten. Nou, laat dat maar over aan deze band. Zo jong als ze zijn, de kleine missertjes hier en daar vergeet je meteen als je voelt hoe ze niet zomaar netjes wat noten van papier spelen, maar ècht samen muziek maken. Lekkere rauw, lekker hard, ongegeneerd opgedist. Vet!

Gezien: Drake University Jazz Ensemble One, 11 juli 2010, Mississippi, North Sea Jazz, Aad van Nieuwkerk