NPO Soul & Jazz

Formidabel ingetogen

  1. Nieuwschevron right
  2. Formidabel ingetogen

Anouar Brahem beheerst de kunst van het weglaten. Dit is een kunst die weinig muzikanten bijster zijn en Brahem is er meester in. Hier zullen klassieke Arabische muziek en jazz bij elkaar komen. Het spel van Brahem, Surman en Holland is uitermate fragiel maar blijkt ook te kunnen incasseren.

Wat

Het is stil in de Hudson. Het oud-spel van Brahem is fragiel maar laat ruimte voor experimenten. De Arabische muziek van Brahem gaat uitstekend samen met de klarinet en basklarinet van Surman. Balanceren, duelleren tussen Midden-Oosten en Westers geïmproviseerde muziek. Spannend, sfeervol, stemmig. Deze muziek heeft zeggingskracht, is gevoelig en zet de verbeelding aan het werk. Dat muziek er is om te horen en niet om te zien bewijst dit trio. Deze muziek is het best te genieten met de ogen dicht.

Vervoering

Bij een concert met het energieniveau wat hier wordt geëtaleerd zijn er geen uitgesproken hoogtepunten. Zoek in dit optreden naar die momenten waarin het je overmeesterd, je meevoert, vervoert.

Oordeel

De onthaasting is compleet na het optreden van Brahem, Surman en Holland. Hun ingetogenheid is voorbeeldig en er is ook nog ruimte voor improvisatie. Met de basklarinet van Surman is het even oosters als frivool, dat laatste slechts bij vlagen en het is gedoseerd. Het doseren gebeurt waarschijnlijk niet eens bewust. Dit trio lijkt zich niet bewust van de rust die ze overbrengen, nooit onzeker of er wel genoeg effect wordt gesorteerd. Wat een weelde, rust en rijkdom. Gehoord: zondag 10/07/11 – 15:30 tot 16:45 Hudson, André Klaver