NPO Soul & Jazz

Blitz the Ambassador, rapper en reisleider

  1. Nieuwschevron right
  2. Blitz the Ambassador, rapper en reisleider

"Enjoy the flight, welcome to the Ambassador's airlines"

Vrijdagavond 6 juli, 23:30 uur,
Mississppi, North Sea Jazz 2012
Blitz the Ambassador
Door: Charlie Crooijmans

On stage
Samuel Bazawule (vocals); Ezra Brown (saxophone); Josiah Woodson(trumpet); Clemens Braun (trombone); Raja Kassis (guitar); Alexis Hountondji(bass); Sydney Driver (drums).

Een fanatieke Amerikaan uit Ghana komt ons vertellen waar soul, funk, salsa, rock en hiphop vandaan komen. Alle stijlen leiden naar Afrika! Blitz the Ambassador ziet het als zijn taak om alles weer bij elkaar te brengen. In de eerste helft van het optreden gaat dat fragmentarisch. Ze spelen een medley met Pata pata van Miriam Makeba, we horen Fela Kuti, Rapper's Delight en meer klassiekers uit de funk en soul. De tweede helft is iets consistenter en daarom nog krachtiger. De blazers maken dikaangezette bijna karikaturale synchrone bewegingen, maar het werkt wel heel erg aanstekelijk. De hele band (in pak en sneakers) is rete energiek en de muziek is een goeie mengelmoes van funk, afrobeat en jazz, waar Blitz razendsnel en ritmisch op rapt.

Publiek
Blitz de Ambassador wil wel dat iedereen van het begin af aan mee doet. We moeten meezingen, zwaaien, klappen, handen hoog houden en op en neer bewegen, een vuist maken en een kleine choreografie volgen. In het begin ging het wat stroef, maar ik zie in de verte ook de handen heen en weer gaan. De meesten zijn echt wel overdonderd door dit krachtige optreden.

Opvallend
Hoe de stemming om kan slaan van jolijt in een grimmige sfeer. Oh ja, in Afrika heb je niet alleen vrolijkheid en zon, maar ook ellende. Burgers zonder rechten, Afrikaanse dictators die gesponsord worden door het westen. Maar we hoeven niet lethargisch toe te kijken "We got to organize" en "Get involved".

Quotes
"hé, ik zie dat je hierover gaat schrijven, dat moet wel een mooi stuk worden, hoor!"

Als een echte purser neemt Blitz the Ambassador ons mee op reis. Aan het begin van de show zegt hij:
"Enjoy the flight, welcome to the Ambassador's airlines" en aan het einde "we got to fly you back to Rotterdam airport".