NPO Radio 2 Soul & Jazz

Track of the Day: Bill Withers - 'I Can't Write Left Handed'

  1. Nieuwschevron right
  2. Track of the Day: Bill Withers - 'I Can't Write Left Handed'

Het verhaal achter Zwarte Lijst-nummer 1875.

Deze week kun je de gehele Zwarte Lijst horen op Radio 6, maar ook online besteden we er aandacht aan. Elke dag lichten we één nummer uit met een bijzonder verhaal en vandaag is dat 'I Can't Write Left Handed' van Bill Withers, in de Zwarte Lijst op 1875. Dit nummer hoor je vandaag tussen 10.00 en 11.00 uur op Radio 6!

Live protesteren

Bill Withers is vooral bekend van 'Ain't No Sunshine', 'Lean on Me' en 'Use Me' - die natuurlijk ook in de lijst te vinden zijn - maar minder bekend is het nummer 'I Can't Write Left Handed'. Deze staat op het album 'Live at Carnegie Hall' dat live is opgenomen tijdens een optreden in de Carnegie Hall in New York in 1973. Withers zong dit nummer als protest tegen de Vietnam-oorlog die toen net ten einde was gekomen.

Jonge jongens eren

Voor hem was deze oorlog "one big drag". Met het nummer eert hij de jonge jongens die voor hun land hebben gevochten, zonder dat ze daar eigenlijk een keuze in hadden. Withers vertelt in de intro dat 'I Can't Write Left Handed' over een jongen gaat die hij had ontmoet. Deze jongen was net teruggekomen uit Vietnam, maar zonder zijn rechterarm. Bill Withers heeft zich vervolgens in zijn situatie proberen te verplaatsen en schreef het nummer.

De stem van het individu

'I Can't Write Left Handed' is dan ook niet zomaar een anti-oorlogsnummer. In plaats van een politiek statement te maken, geeft Withers hier een stem aan het individu en zijn leed. Het nummer werd later de basis voor 'Demons' van Fatboy Slim en Macy Gray, maar is in 2010 ook gecoverd door John Legend en the Roots voor hun politiek-getinte album.