NPO Radio 2 Soul & Jazz

Terugkijken: Dutch Jazz Jam #2 met het Metropole Orkest

  1. Nieuwschevron right
  2. Terugkijken: Dutch Jazz Jam #2 met het Metropole Orkest

Het Metropole Orkest organiseert samen met NPO Soul & Jazz de tweede editie van Metropole Studio Sessions: Dutch Jazz Jam. Op vrijdagavond 11 december om 20:30 uur betreedt het jubilerende orkest het podium met de crème de la crème van de Nederlandse Jazzscene.

De roots van het Metropole Orkest liggen in Hilversum. Al 75 jaar ontstaat de mooiste muziek van het wereldberoemde orkest in deze mediastad. Het Metropole Orkest en Hilversum hebben een bijzondere band. Daarom speelt het orkest live vanuit Studio 5 in het Muziekcentrum van de Omroep (MCO) in Hilversum jazzmuziek uit de rijke geschiedenis van de muziekbibliotheek van deze Hilversumse muziektempel. Muziek die eerder voor bijvoorbeeld de VARA-radio vanuit datzelfde MCO werd gespeeld door het orkest met wereldsterren als Ella Fitzgerald, Bill Evans en Piet Noordijk. Het orkest heeft de Nederlandse jazzsterren van nu uitgenodigd om voor dit speciale concert naar de thuisbasis in Hilversum te komen.

De groten van de wereld spelen graag met saxofoniste Tineke Postma. Postma is regelmatig te horen in de New Yorkse jazzscene en speelde al met musici als Herbie Hancock, Esperanza Spalding en Wayne Shorter. Ook won zij de Buma Boy Edgarprijs en een Edison. Postma studeerde onder andere in Hilversum.

Peter Beets is de bekendste jazzpianist van Nederland. Hij speelde over de hele wereld met internationaal bekende jazzmusici en verkoopt in Nederland zaal naar zaal uit. Beets staat er om bekend klassieke muziek te verjazzen.

Saxofonist Jasper Blom won vorig jaar de belangrijkste jazzprijs van Nederland, de Buma Boy Edgarprijs. Blom staat bekend om zijn eigen composities waarin jazz, pop en klassiek samen komen. Als docent aan het Conservatorium van Amsterdam is hij een inspiratiebron voor nieuw talent.

New kid on the block is trompettist Ian Cleaver. Eén van de meest veelbelovende jonge jazzmusici van Nederlandse bodem. Opgroeiend in Amsterdam, kwam hij op jonge leeftijd al in contact met improvisatie. Sinds zijn 16e treedt hij professioneel op met diverse groepen en bigbands, onder meer in het BIMHUIS, het Concertgebouw en op North Sea Jazz. In 2016 won hij het prestigieuze Prinses Christina Concours.

De in Kameroen geboren zangeres Ntjam Rosie is bijzonder veelzijdig: van jazz naar soul met hiphop invloeden, en altijd met Afrika hoorbaar in haar muziek.

Het concert is vrijdag 11 december om 20:30 uur live te volgen via de Facebookpagina's van o.a. NPO Soul & Jazz en het Metropole Orkest. En natuurlijk kun je ook live meeluisteren via NPO Soul & Jazz.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.