NPO Soul & Jazz

Lee Konitz (92) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Lee Konitz (92) overleden

Saxofonist Lee Konitz is woensdag op 92-jarige leeftijd overleden aan een longontsteking als gevolg van het coronavirus. Dat heeft zijn zoon aan de Amerikaanse NPR laten weten.

Konitz overleed woensdag in het Lenox Hill ziekenhuis in New York. Zijn zoon, Josh Konitz, bevestigde aan de NPR dat zijn overlijden inderdaad coronagerelateerd is.

Zijn hele leven, en een muzikale carrière die meer dan 70 jaar overspande, was de saxofonist een fanatiek aanhanger van échte en volledige improvisatie. Hij was deel van een van de meest gewaardeerde opnames in de jazzhistorie. In 1949 en 1950 speelde hij met het Miles Davis Nonet een drietal sessies die uiteindelijk Davis' Birth Of The Cool-album zouden vormen. Konitz was de laatste muzikant van die sessies die nog in leven was.

Birth of the Cool is voor veel jazzliefhebbers een historische plaat. De reactie van Konitz, 60 jaar na de opnames, was dan ook frapant. Hij deed de muziek af als geschreven muziek, met incidentele solo's. Volgens hem had het weinig te doen met waar het in de jazz echt om gaat: Improvisatie.

"'Improvisary' means 'unforheard' - unforeseen - I don't know what the Latin word for 'heard' is, but it's something like that," sprak Konitz. "And that's a question that I ask the so-called improvisers: How much of what you're improvising is really pre-planned? The idea that the music is full of surprises."

Konitz maakte zijn levenswerk van die 'verrassende muziek'. Zijn respect voor improvisatie kreeg hij als tiener dankzij z'n tijd met de blinde pianist Lennie Tristano.