NPO Soul & Jazz

Podcast-tips om het thuiswerken wat leuker te maken

  1. Nieuwschevron right
  2. Podcast-tips om het thuiswerken wat leuker te maken

NPO Soul & Jazz gaat deze Corona-weken door met wisselende uitzendschema’s, en daarbij is er natuurlijk een enorm podcast- en uitzendingenarchief. Maar nu thuiswerken de tijdelijke nieuwe standaard lijkt geworden, kan je ook tijdens het werk net wat meer tijd nemen om verder te kijken en zoeken naar podcasts in de hoek van soul & jazz. Dit zijn onze favorieten.

HEAVYWEIGHT MET JONATHAN GOLDSTEIN

Misschien wel de beste aflevering van de langlopende serie Heavyweight, helpt presentator Jonathan Goldstein een luisteraar zijn of haar grootste emotionele probleem op te lossen. Aflevering 2 is meteen een hoogtepunt: Het wonderlijke verhaal van de man die zijn kale techno vriend de cd-box “Sounds of the South: A Musical Journey from the Georgia Sea Islands to the Mississippi Delta” uitleende en nooit meer terug kreeg.

1619 VAN THE NEW YORK TIMES: THE BIRTH OF AMERICAN MUSIC

1619 is een enorm multimediaal project van de New York Times, waarin de krant de erfenis van het slavernijverleden onderzoekt. In deze podcastaflevering duikt journalist en criticus Wesley Morris in de geschiedenis van Amerikaanse muziek.

SONG EXPLODER: SOLANGE'S CRANES IN THE SKY

Voor wie het liefst alle demo’s, verschillende takes en sporen hoort van de grootste hits, is Song Exploder de plek waar je moet zijn. Van Thundercat tot Bon Iver, en van Caribou tot Kelela, The Roots en Janelle Monae: uit alle hoeken schuiven artiesten aan om hun eigen tracks op te breken in kleine stukjes en uit te leggen hoe ze in de studio werken. In deze aflevering legt Solange uit hoe ze ‘Cranes in the Sky’ maakte.

PEOPLE'S PARTY MET TALIB KWELI

Hiphop pionier Talib Kweli nodigt voor zijn People’s Party acteurs, producers, muzikanten, andere rappers en alles wat daartussen zit uit. Het zou over alleen kunst kunnen gaan, maar uiteindelijk gaat het over cultuur in de breedste zin van het woord. Dus zeg maar, alles tussen activisme, The Avengers, verslaving en natuurlijk veel muziek. Gasten zijn o.a. Zaythoven, Robert Glasper,Ice Cube en The Game.

BROKEN RECORD MET RICK RUBIN

Niemand weet precies wat hij doet, maar Rick Rubin is de man achter heel veel belangrijke albums. The Beastie Boys, Kanye West, Johnny Cash, Red Hot Chili Peppers, Adele om maar eens een paar artiesten te noemen waarmee hij werkte. In de serie Broken Records , die hij mede presenteert, is hij bezig zo’n zelfde reeks neer te zetten en sprak hij recent met FKA Twigs, Rex Orange County, David Byrne, Bon Iver, Tyler the Creator en Andre 3000. En dan zijn er ook nog afleveringen met James Taylor, Esperanza Spalding, Wyclef Jean en Questlove.

NOG NIET GENOEG LUISTERTIPS?

Als je na al deze tips nog steeds niet uitgeluisterd bent, dan zijn onze eigen podcasts natuurlijk ook niet te missen. In De Bagagedrager nemen jazzmuzikanten je achter op hun fiets mee door hun stad en vertellen ze over voor hen belangrijke plekken. Luister naar Maarten Hogenhuis, Kika Sprangers, Bas van Lier, Jameszoo en Shirma Rouse.

In Makkinga Meets gaat Andrew Makkinga in gesprek met mensen uit de culturele sector, aan de hand van hun favoriete muziek. Dat levert vaak bijzondere inkijkjes op in hun leven, werk en creatieve proces. Zo kun je luisteren naar Hans Mantel die je alles vertelt over Charlie Parker, naar het verhaal van Ntjam Rosie, Benny Sings, Akwasi, Fresku, Rotjoch, Sarah-Jane, Giovanca en nog veel meer!

Ook Co de Kloet spreekt vaak met muzikale gasten over hun nieuwe projecten, over hun favoriete muziek en over de toestand in de jazzwereld. Zo waren onlangs Yuri Honing, Abdelkader Benali, Fay Claassen en Hermine Deurloo te gast.