Maak kennis met Dawn Brothers

De Rotterdammers zorgen voor heerlijke groovy sounds

In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag laten we je graag kennis maken met de artiesten die op zaterdag 19 januari op ons Soul & Jazz-podium in de Oosterpoort zullen spelen. De komende dagen lees je alle ins en outs over Valvetronic Brassband, Niels Broos & Jamie Peet, Dawn Brothers, Jay-Way en Benjamin Herman's Bughouse op onze website.

Wie zei dat roots alleen maar retro kon zijn? De Dawn Brothers arriveerden weliswaar met een tijdmachine uit de jaren zeventig, maar de jonge honden hebben hun blik inmiddels volledig op het heden – correctie: de toekomst – gericht! Twee albums brachten ze al uit en die klinken als een klassieke bolide, maar wel eentje met een moderne motor. De sixties en seventies zijn een duidelijke inspiratie voor de Dawn Brothers.

Ook op Classic, het tweede album van de pretentieloze Rotterdammers, geven ze plankgas. Wederom werd het geproduceerd door Pablo van de Poel (DeWolff) en Mischa den Haring (T99).

Wanneer ze niet in de studio zitten, staan ze op het podium: in 2017 alleen al speelden de Dawn Brothers meer dan 150 shows. In tien maanden tijd speelde de band zeven keer in Paradiso, al is het kwartet vooral in Duitsland en Groot-Brittannië aan het uitgroeien tot een graag geziene gast.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

De heren zijn bekende gezichten in de Rotterdamse en Dordrechtse muziekscène. Ze spelen in diverse bands als Autophyte, Bermuda Square, Wolf in Loveland en The Rhythm Chiefs. Tot ze in 2015 na het uiteenvallen van het merendeel besluiten samen een groep op te richten, onder de naam Bolt & The Swamp People. Pas vlak voor de release van het eerste album, in 2017, transformeren ze in The Dawn Brothers.

Stayin’ Out Late nemen ze in de zomer van 2016 op bij DeWolff in de studio aan de Utrechtse Oudegracht. Hoewel de kennismaking met Pablo van de Poel van DeWolff aanvankelijk op zijn zachtst gezegd stroef verloopt. Ze kennen elkaar niet, maar de band is direct kritisch over Van de Poels opnamestijl. Die zou te vlak, te plat zijn. “Wij waren super zenuwachtig en zijn gewoon sociaal niet zo sterk,” lacht Vis.

Het ijs breekt wanneer artiesten als Jim Ford, The Band en Leon Russell ter tafel komen. En al helemaal als de gastheer de band hoort spelen. Met instrumenten van DeWolff zetten ze het nummer Get Down The Road in. Van de Poel weet niet wat hij hoort en smeekt nu zowat dat ze bij hem opnemen. Desgevraagd noemt hij The Dawn Brothers ‘echt serieus, van alle bands die ik op dit moment wereldwijd ken, de vetste band. Dat is de band waar ik in zou willen zitten als ik DeWolff niet had.’

Jammen is dé kracht van The Dawn Brothers. Bijna al hun nummers zijn uit een jamsessie ontsproten. Al betekent improvisatie meer voor hen dan alleen de perfecte ‘hook’ voor een liedje te vinden. Van Holt: “Ik voel alleen vrijheid – dus dat ik echt stop met denken en zorgen maken – als ik jam of seks heb.”

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.ESNS 2019 TIPS OP SPOTIFY:

De keuze is reuze op Eurosonic Noorderslag. Grote kans dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Daar helpen we je natuurlijk graag bij met een lijstje muziek.

Om deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties