Maak kennis met Niels Broos & Jamie Peet

Het talentvolle duo heeft de kunst van het improviseren geheel onder de knie

In de aanloop naar Eurosonic Noorderslag laten we je graag kennis maken met de artiesten die op zaterdag 19 januari op ons Soul & Jazz-podium in de Oosterpoort zullen spelen. De komende dagen lees je alle ins en outs over Valvetronic Brassband, Niels Broos & Jamie Peet, Dawn Brothers, Jay-Way en Benjamin Herman's Bughouse op onze website.

Improvisatie is voor toetsenist Niels Broos (o.a. Kyteman Orchestra, Jameszoo) en drummer Jamie Peet (o.a. Dominic J. Marshall Trio, Glerum Omnibus, Pete Philly) een van de interessantste aspecten van muziek. De twee bleven elkaar tegenkomen, steeds weer in andere muzikale formaties. Tijdens soundchecks en na repetities ontstonden er jams tussen de twee, waarbij ze merkten dat ze elkaar heel snel aanvoelden. Ze gingen de uitdaging aan om samen op te treden, zonder ook maar iets voor te bereiden. "Dat gaat af en toe faliekant mis, maar je komt ook op dingen die je anders nooit had kunnen bedenken," aldus Broos. "Diezelfde fouten zijn soms weer aanleiding tot een compleet nieuw idee, dus in die zin bestáán fouten niet in improvisatie. Omdat wij als personen veranderen, zal de muziek ook onderhevig blijven aan constante nieuwe invloeden. Dat maakt het interessant en organisch voor ons."

Broos & Peet maken een mix van hiphop, electronics en jazz en hun liveshows zijn volledig geïmproviseerd. De chemie tussen deze beide Nederlandse rasmuzikanten op het podium is meer dan aanstekelijk. Hun melodieuze en ritmische hooks, met een originele analoge aanpak, herinnert aan het New Yorkse duo Taylor McFerrin en Marcus Gilmore. Ze bouwen eindeloze spanningsbogen, die doen denken aan acts als Aphex Twin, Squarepusher en de vroege Autechre.

Tekst loopt door onder de afbeelding.

Toetsenist Niels Broos is niet alleen een exponent van deze potpourristische muziektijdgeest, hij is één van de belangrijkste Nederlandse aanstichters van een urgente stroming die het midden vindt van hiphop, elektronica en jazz. Broos was een voornaam lid van het Kyteman Orchestra en vormt een spil in het werk van Binkbeats en Jameszoo met wie hij samenwerkte op diens laatste Brainfeeder plaat. Broos onderscheidt zich door zijn diepgravende tonen op (elektrische) piano's en synths, met een voedingsbodem van openheid en avontuurzucht waarin de lyriek Radiohead én Coltrane zijn terug te horen. In bondgenootschap met de soulvolle klankkleuren en laid-back beats blinkt zijn authenticiteit. Op het podium richt Niels Broos zich volledig op eigen producties met live toetsen.

Jamie Peet is een veelzijdige drummer met een geheel eigen stijl. Zet hem achter z’n drumstel, en Peet is een groot borrelend vat met vrolijke uithalen, onverwachte wendingen, vreemde verschuivingen en razendsnelle reacties op alles wat hij hoort en ziet.

‘Ik was de eerste keer dat ik bewust naar jazz luisterde al gefascineerd door de energie die er vanuit kan gaan, maar vooral ook door de intensiteit van de samenwerking.'

Afgelopen najaar bracht het duo hun eerste EP uit, waarop ze de avontuurlijke live sounds verrassend mooi weten te vangen.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.ESNS 2019 TIPS OP SPOTIFY:

De keuze is reuze op Eurosonic Noorderslag. Grote kans dat je geen idee hebt waar je moet beginnen. Daar helpen we je natuurlijk graag bij met een lijstje muziek.

Om deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties