NPO Soul & Jazz

Track of the Day: James Brown - Say It Loud, I'm Black And I'm Proud (#334)

  1. Nieuwschevron right
  2. Track of the Day: James Brown - Say It Loud, I'm Black And I'm Proud (#334)

"We tired of beating our heads against the wall and working for someone else"

Protestnummers...de Zwarte Lijst staat er bol van. Maar zelden is er een nummer geschreven dat zó duidelijk de vinger op de zere plek legt, als de Track of the Day van vandaag.

'Say It Loud, I'm Black And I'm Proud'. Het klinkt als een redelijk eenduidige boodschap, maar deze acht woorden staan voor het nieuwe zelfvertrouwen en assertiviteit onder de zwarte bevolking van Amerika in de jaren '60. Het is een periode waarin de Black Power- en Civil Rights-bewegingen op gang komen en daarmee ook een groot aantal maatschappelijk betrokken nummers. (De bekendste 8 hebben we al eens uitgelicht in een lijstje.) Zo ook James Brown.

'Say It Loud'

Brown schrijft samen met zijn vaste alt-saxofonist Alfred 'Pee Wee' Ellis een nummer dat de vooroordelen jegens zwarte Amerikanen aan het daglicht brengt en hen aanmoedigt in actie te komen. Centraal staat het call-and-repsonse refrein, waar hij een groep van 30 jongeren uit probleemwijken voor heeft ingeschakeld. Hoewel het qua sound een typisch James Brown-nummer is, is de boodschap echter nieuw voor 'The Hardest Working Man In Showbusiness'.

Black Power Movement

James Brown is dan namelijk al een uithangbord voor de Black Power-beweging, maar tot hij de single in 1968 uitbrengt, heeft Brown zich in zijn muziek nooit zo duidelijk uitgesproken. Je zou 'It's A Man's Man's Man's World' als een maatschappelijk betrokken nummer kunnen typeren, maar zo uitgesproken als 'Say It Loud' was Brown nog niet. En daar laat hij het niet bij.

Brown verandert zelfs zijn herkenbare haarstijl. Om zijn boodschap extra kracht bij te zetten, laat hij zijn haar niet meer straightenen, maar kiest voor een heerlijke kroes-stijl. Of kunnen we dit al een afro noemen? In ieder geval is het een uiting van Afro-Amerikaanse trots, dat ook in het straatbeeld steeds vaker te zien is.

Onofficiële anthem

Het groeit uit tot het onofficiële anthem voor de Black Power-beweging. En daarmee krijgt Brown hele bevolkingsgroepen in beweging. In vele protestmarsen wordt het refrein nog maar eens aangehaald. Het call-and-response teksten passen naadloos bij de protesten op straat. 'Say It Loud!' 'I'm Black And I'm Proud'.

Tijdens de Zwarte Lijst introduceerden we een nieuw item: Track of the Day, waarbij we het verhaal achter een ZL-plaat vertelden. Dit was zo leuk om te maken en de reacties waren zo positief, dat we hebben besloten de rubriek te continueren. De plaat in kwestie wordt op werkdagen door onze Pieter en in het weekend door onze Rudy gedraaid. Crossmediaal opzeker!