NPO Soul & Jazz

Hoe Michael Jackson de King of Pop werd in de 80's

  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe Michael Jackson de King of Pop werd in de 80's

De Moonwalk, Quincy Jones, best verkochte albums en een uitverkochte tour.

Vergeet niet te stemmen voor de Zwarte Lijst!

In de jaren ’70 was soul- en discomuziek vooral populair, terwijl de jaren ’80 meer een tijd was van pop, R&B en dance. Samen met Prince, Madonna en Whitney Houston zagen we in deze tijd ook een vernieuwde Michael Jackson, losgebroken van de gebroeders Jackson en overtuigd van zijn eigen kracht na het succes van Off The Wall. Klaar om de wereld te veroveren ging Jackson vol vertrouwen de jaren ’80 in en dat heeft hem nogal wat opgeleverd. De beste eighties momenten op een rij:

#1. ‘Billie Jean’ en de Moonwalk

Een van de bestverkochte singles ooit mag uiteraard niet ontbreken in deze lijst. Met zijn video voor ‘Billie Jean’ was Michael Jackson de eerste zwarte artiest met op MTV. Een ander memorabel moment was het optreden bij Motown 25 waar hij voor het eerst zijn bekende Moonwalk uitoefende.

#2. Muziekvideo voor ‘Thriller’

Thriller was een van de eerste albums waarbij video’s werden gemaakt om de singles en het album te promoten. Voor de titeltrack ‘Thriller’ maakte hij dan ook een heuse shortfilm en dat werd de bestverkochte en meest legendarische muziekvideo ooit. Veel later, in het internettijdperk, groeide het beeld uit die clip dat Michael popcorn eet uit tot een mememonument van jewelste.

#3. Het bestverkochte album aller tijden

Het is alweer meer dan 30 jaar geleden, maar sinds zijn release heeft geen enkel album meer kopieën weten te verkopen dan Thriller. In 1984 ontving hij dan ook maar liefst 8 Grammy Awards, waaronder 7 voor het album Thriller. Ga met ons mee terug in de tijd naar dit glorieuze moment:

#4. Eén album, vijf nummer één hits

Na het succes van Thriller moest Michael Jackson met een opvolger komen. De druk was hoog en het duurde dan ook 5 jaar voordat het album Bad verscheen. Deze verkocht niet zoveel als Thriller, maar was daarom niet minder succesvol. Met ‘I Just Can’t Stop Loving You’, ‘Bad’, ‘The Way You Make Me Feel’, ‘Man in the Mirror’ en ‘Dirty Diana’ was Michael de eerste artiest die 5 nummer één hits scoorde met één album.

#5. Quincy Jones

Deze naam mogen we natuurlijk niet vergeten als we het over de jaren ’80 en Michael Jackson hebben. Quincy Jones werkte mee aan Off The Wall, Thriller en Bad en laten dat nou net de bestverkochte albums zijn van Michael Jackson. Bekijk hieronder een interview met Quincy en Michael over hun samenwerking, vergezeld door Michael’s slang Muscles.

#6. Bad Tour

Voorheen deed hij het met zijn broers, maar in 1987 ging Michael Jackson voor het eerst alleen op tour, als promotie voor het album Bad. Chaos brak uit in de wereld: een run op tickets, mensen die in de verdrukking raakten en meisjes die als bosjes neervielen bij het aanzicht van de superster. In Londen speelde hij een record van 7 uitverkochte shows, waarvan er één recentelijk is uitgekomen op dvd. Bij dit optreden waren ook prinses Diana en prins Charles aanwezig.