NPO Radio 2 Top 2000

Blowin' in the Wind: de klassieker die Bob Dylan in 10 minuten schreef

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Blowin' in the Wind: de klassieker die Bob Dylan in 10 minuten schreef

Geliefd onder activisten en gecoverd door artiesten als Stevie Wonder, Sam Cooke en Dolly Parton. Dit is het verhaal achter Bob Dylans Blowin' in the Wind.

Bob Dylan schrijft Blowin' in the Wind in een café in Greenwich Village in 1962. Hij voegt woorden toe aan de melodie van een oud slavenlied genaamd No More Auction Block, een nummer dat hij wellicht heeft opgepikt bij Carter family records. De tekst bestaat uit een reeks vragen: 'Hoeveel wegen moet een man bewandelen, voordat je hem een ​​man noemt?' en 'Hoe vaak moeten de kanonskogels vliegen voordat ze voor altijd verboden zijn?' De vragen worden telkens gevolgd door de reactie dat het antwoord in de wind waait. De lyrics zou Dylan niet al te veel moeite hebben gekost; de singer-songwriter beweert dat hij de track in ongeveer 10 minuten op papier had staan.

'Dit is geen protestlied', toch?

Blowin' in the Wind is misschien wel een van de beste protestliederen aller tijden. Dankzij de songtekst van Dylan zal zijn nummer later worden geïnterpreteerd als anti-establishment. Blowin’ in the Wind groeit al snel uit tot een van de lijfliederen van de Amerikaanse burgerrechtenbeweging in de 60’s. En in de decennia die volgen wordt het nummer vaker ingezet ten gunste van verschillende sociale bewegingen.

Dylan, die pas 20 jaar is als hij Blowin' in the Wind schrijft, laat er geen gras over groeien. Hij speelt het spiksplinternieuwe nummer dezelfde avond nog in Gerde's Folk City, een nachtclub in Greenwich Village. Dylan die zelf aanvoelt dat Blowin' in the Wind weleens zou kunnen worden opgevat als vorm van protest, benadrukt met de volgende woorden dat zijn publiek het niet zo moet opvatten: "Dit hier is geen protestlied of iets dergelijks, want ik schrijf geen protestliederen." Ondanks deze introductie moet de zanger zich ervan bewust zijn geweest hoe meeslepend het nummer was. Opzettelijk of niet, het lied laat luisteraars ook 60 jaar later echt even nadenken.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Kalmte voor de covers

Het is overigens niet de zanger zelf die het nummer geliefd weet te maken bij het grote publiek. Op 9 juli 1962 neemt Dylan Blowin' In The Wind op. Hij speelt het vaak live, maar brengt het lied pas uit op 27 mei 1963 op zijn tweede album The Freewheelin' Bob Dylan. Het is gebruikelijk dat hij zijn nieuwe nummers eerst een tijdje live speelt voordat hij ze opneemt. Als een nummer eenmaal is opgenomen, kan namelijk iedereen het coveren, zolang hij of zij de licentiekosten maar betaalt.

Zodra The Freewheelin' Bob Dylan uitkomt, volgt er dus een reeks aan covers van artiesten die de dan obscure folkzanger nauwlettend in de gaten houden. Als je tussen ‘63 en ‘64 een nummer van Bob Dylan hoort, is het dan ook waarschijnlijk een cover.

Peter, Paul en Mary

De populairste versie is afkomstig van het folktrio Peter, Paul en Mary. Hun vertolking van Blowin' In The Wind bereikt een tweede plek in de Amerikaanse hitlijsten en is het eerste door Dylan geschreven nummer dat in de hitlijsten terechtkomt. Dat lijkt een wrange prestatie vanuit het perspectief van Dylan. Maar de populariteit van Peter, Paul en Mary’s versie laat veel luisteraars kennismaken met zijn muziek.

Een week nadat het nummer zijn hoogtepunt bereikt in de hitlijsten, zingt de groep Blowin' In The Wind voor een kwart miljoen mensen die zich vanuit de hele Verenigde Staten hadden verzameld voor de March on Washington for Jobs and Freedom. Het meest iconische deel van het programma van die dag was natuurlijk de I Have a Dream-toespraak van Martin Luther King Jr. Zijn woorden worden voorafgegaan door optredens van onder andere Peter, Paul en Mary en Dylan.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Bob Dylan in de NPO Radio 2 Top 2000

Blowin' in the Wind is in 2023 een van de vijf noteringen voor Bob Dylan in de NPO Radio 2 Top 2000. Het nummer staat op plek 961 in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie