NPO Radio 2 Top 2000

Linkin Park vindt emotionele uitlaatklep in beladen Numb

foto: YouTube Still
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. Linkin Park vindt emotionele uitlaatklep in beladen Numb

In 2003 brengt de Amerikaanse band Linkin Park Numb uit. Met Numb als afsluiter van hun tweede album, Meteora, weet de band een krachtig emotioneel verhaal te vertellen dat wereldwijd aanslaat bij luisteraars.

Het debuutalbum van Linkin Park, Hybrid Theory is een van de best verkochte albums van 2001. De mannen voelen daarom een grote druk bij het uitbrengen van het vervolgalbum, maar weten de zenuwen op tijd te bedwingen. In '03 piekt de opvolger, Meteora dat jaar op de tweede plek in de Nederlandse Albumlijst. "Het tweede album is een logische voortzetting van het 'Linkin Park-geluid', en gaf mij de kans om een breder emotioneel bereik te verkennen", vertelt frontman Chester Bennington aan Spin. "Net als ons eerste album is Meteora nog steeds een donker album, maar het is een ander soort donker", voegt hij eraan toe.

Onverwachte hit

Dit tweede album levert enkele van hun grootste hits op, zoals Somewhere I Belong, Faint, en Breaking the Habit, maar ook het emotioneel beladen nummer Numb.

Numb is de derde single van Meteora en groeit, tot verbazing van de bandleden, al snel uit tot een van de populairste nummers van Linkin Park. "We wisten niet wat voor groot nummer Numb zou worden", vertelt mede-frontman Mike Shinoda aan SiriusXM. "Toen het gesprek begon over het feit dat Numb een single zou worden, waren we er zeker van dat dit het juiste was om te doen, aangezien fans het nummer leuk leken te vinden wanneer we het tijdens concerten speelden. Ze voelden zich verbonden met de teksten en konden tegelijkertijd losgaan. Maar we hadden nooit verwacht dat het zo'n grote hit zou worden", vertelt hij verder.

"Het nummer kwam gewoon heel snel en moeiteloos tot stand", zegt Shinoda. Een week voordat de band samenkomt in de studio om het album op te nemen, zijn ze klaar met het schrijven. "Het voelde als de juiste manier om het album af te sluiten omdat het album min of meer samenvat. Het is heel herkenbaar als ons geluid."

'Om niets meer geven'

Maar waar gaat Numb nou over? Dat vertelt Shinoda aan Shoutweb: "Het gaat over de momenten waarop je geen gevoel meer hebt of gewoon om niets meer geeft." Frontman Bennington is open over zijn eigen worstelingen met de geestelijke gezondheid en legt in het nummer zijn gevoelens bloot. "Ik heb gebruik kunnen maken van alle negatieve ervaringen die ik in mijn leven heb meegemaakt en dat heb ik via de muziek kunnen uiten", zegt Bennington.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ode aan Chester Bennington

Op 20 juli 2017 maakt Bennington een eind aan zijn leven, tot grote schrik van de muziekwereld. Zijn plotselinge overlijden leidt tot odes van veel artiesten, maar het meest indrukwekkende eerbetoon komt van de rest van de leden van Linkin Park. De band geeft een paar maanden na het overlijden een optreden in de Hollywood Bowl in Los Angeles. Ook enkele van de grootste rocksterren melden zich aan om hun eigen respect te tonen door een nummer van de band te zingen. Die avond neemt onder andere Jonathan Davis van Korn de microfoon voor One Step Closer en Blink 182 zingt What I've Done, terwijl M Shadows van Avenged Sevenfold Faint en Burn It Down zingt.

Er zijn die avond veel hoogtepunten, maar een emotioneel hoogtepunt is het moment waarop de intro van Numb te horen is, maar geen van Chesters bandgenoten naar voren stapt om het te zingen. In plaats daarvan is het podium donker en leeg, met een spotlight die de eenzame, met bladeren versierde microfoonstandaard oplicht. Niet veel later wordt er uit volle borst meegezongen door het aanwezige publiek.

Bekijk de beelden hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Numb in de NPO Radio 2 Top 2000

Linkin Park staat in 2023 zes keer in de NPO Radio 2 Top 2000. Numb staat op plek 207. Zie hier de statistieken van het nummer.

Denk jij aan zelfmoord of maak je je zorgen om iemand anders? Bel 0800-0113 of chat via 113.nl.

Ster advertentie
Ster advertentie