NPO Radio 2 Top 2000

De losse heupen achter Maroon 5’s Moves Like Jagger

foto: ANP
  1. Top 2000chevron right
  2. Nieuwschevron right
  3. De losse heupen achter Maroon 5’s Moves Like Jagger

Het voelt misschien als gisteren, maar het is vandaag alweer 12 jaar geleden dat Maroon 5 Moves Like Jagger uitbrengt. We duiken in pop-rock nummer over de losse heupen van Mick Jagger en waar The Rolling Stones-zanger zijn moves heeft opgedaan.

Moves Like Jagger is het eerste nummer waarbij Maroon 5-frontman Adam Levine om hulp vraagt aan songwriters buiten de band. "Wat ik de afgelopen maanden heb geleerd, is dat het prima is om samen te werken", vertelt Levine in 2011 aan NPR. "Ik was er in het verleden altijd sterk tegen, ten onrechte. Ik denk dat ik als songwriter veel te bieden heb, maar iedereen loopt tegen een muur aan."

Unieke moves

Levine onthult in het interview ook dat titel van het nummer inderdaad een verwijzing is naar The Rolling Stones-icoon Mick Jagger. "Alleen Jagger kan bewegen als Jagger," zegt hij, verwijzend naar iconische dansje dat de zanger op het podium doet. Volgens Levine zijn Jaggers beweging "uniek" en "moeilijk te imiteren", maar ook "toegankelijk en gek en leuk". En het belangrijkste: The Rolling Stones-frontman neemt zichzelf niet al te serieus."

Tekst gaat verder onder video:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Jong geleerd

De kenmerkende beweging van The Rolling Stones-frontman op het podium is geen instudeerde choreo. De zanger kan tijdens de shows gewoon niet stil blijven staan als hij de muziek hoort. "Het is voor de hand liggend om te doen", legt Jagger zelf uit tijdens The Howard Stern Show.

Niet ingestudeerd dus, maar natuurlijk wel ergens opgedaan. Als Micks broer Christopher in 2012 met Rolling Stone praat, vertelt hij dat zijn broer ervan overtuigd is dat zijn moeder een belangrijke invloed heeft gehad op zijn dansskills. De twee zouden samen op muziek van Victor Sylvester door de woonkamer hebben gedanst.

Leren van de beste

Mick Jaggers moeder is overigens niet de enige vrouw in het leven van Jagger die de zanger wat danspasjes bijbrengt, ook Tina Turner zou veel invloed hebben gehad op zijn stijl. Jagger merkt de soepele bewegingen van de Queen of Rock 'n' Roll voor het eerst op als de zangeres midden jaren 60 optreedt met de Ike & Tina Turner Revue. Als de The Rolling Stones een liveshow bijwonen in Los Angeles zijn ze onder de indruk van het optreden en vragen ze of Turner en haar man Ike met hen in Engeland willen toeren.

Door de jaren heen is vaak gezegd dat Jagger zijn kenmerkende dansmoves oppikt als hij Turner ziet optreden. Maar dat betwist Jagger zelf in zijn boek According to The Rolling Stones (2009). De zanger zou "niet bewust" bewegingen van haar kopiëren. "Ze zegt altijd dat ik dat deed", schrijft hij, "maar ze is een vrouw en de betrokken beweging is totaal anders."

Maar volgens Turner zelf is dat onzin. In 2007 vertelt ze aan de Daily Mail haar kant van het muzikale verhaal. "Mick wilde dansen - en ik was een danser - maar hij gaf me nooit de eer! Hij zei dat zijn moeder hem leerde dansen. Maar we werkten met hem in de kleedkamer, ik en de meiden, en we leerden hem de 'Pony'."

Benieuwd naar de moves van Mick Jagger? Bekijk dan even de video hieronder:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

The Rolling Stones en The Beatles in de NPO Radio 2 Top 2000

In 2022 zijn The Rolling Stones 23 keer terug te vinden in de NPO Radio 2 Top 2000. The Beatles doen het nog beter: de Fab Four staat 31 keer in de lijst.

Ster advertentie
Ster advertentie