Programma

Yvette van Boven legt uit hoe je minder eten verspilt

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Yvette van Boven legt uit hoe je minder eten verspilt

In Nederland wordt nog altijd een kwart van het eten weggegooid. Hartstikke zonde, vindt ook culinair schrijver Yvette van Boven. Bij De Wild in de Middag vertelt ze hoe je producten beter bewaart en waarom je verder moet kijken dan de houdbaarheidsdatum.

Tijdens de verspillingsvrije week staat Ruud stil bij al het eten dat onnodig in de prullenbak belandt. Om het tij te keren belt hij met Van Boven, die met elke zachte tomaat of te rijpe avocado wel raad weet: "Wij gooien gewoon nooit iets weg."

'Niet zo bangig'

Je opent de koelkast, wilt een schaaltje yoghurt, plakje kaas of een wortel pakken, maar dan blijkt de houdbaarheidsdatum verstreken. Volgens Van Boven betekent dat niet dat het meteen moet worden weggegooid. "'Houdbaar tot' op allerlei verpakkingen, dat is een beetje een aangever van de fabriek of de producenten om te zeggen: 'Tot zover reikt onze garantie.'"

"Die datum staat erop en dat is wel een goede richtlijn", vertelt Van Boven. Maar ook na de datum zijn veel producten nog houdbaar, legt ze uit. "Yoghurt kan je veel langer bewaren natuurlijk. En er zijn heel veel van dat soort producten waarvan ik altijd zeg: 'Proef het eerst. Niet zo bangig zijn.'"

Liever schone lepels

Naast verder kijken dan de houdbaarheidsdatum, kun je volgens de auteur zelf ook het een en ander ondernemen om producten langer goed te houden. Zo wijst ze erop dat veel mensen wat vaker hun koelkast kunnen nalopen. "Af en toe er even doorheen gaan om te kijken wat er achterin je groentela ligt."

En als je dan even wilt proeven of je de chocopasta nog veilig op je boterham kunt smeren, doe dat dan vooral niet met je vinders. "Daarmee krijg je dat het heel snel 'om' gaat. Dingen zoals jam, eigenlijk alles waar je lepels in steekt, gooi daar even een schone lepel in, inplaats van steeds een vuil mes. Want daarmee maak je dat het gauw bederft.”

Yvette van Boven over hoe je minder eten verspilt

De Wild in de Middag

De Wild in de Middag; van maandag tot en met donderdag tussen 16.00 en 18.00 uur op NPO Radio 2, met Ruud de Wild. Een programma dat je op een eigenzinnige, prikkelende en humoristische manier meeneemt in de waan van de dag.

Ster advertentie
Ster advertentie