Programma
KRO-NCRV

De Gouden Snaar van Guy Pratt

foto: Youtube - Still
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Snaar van Guy Pratt

De ode aan de beste bassisten ooit gaat deze week naar Guy Pratt. De naam zegt je misschien niet zo heel veel, maar de mensen waarmee hij muziek heeft gemaakt ken je zeker wel. Hij is een belangrijk onderdeel geweest van veel iconische liedjes.

Als een lopend vuurtje

Guy wordt geboren in Londen in 1962. En alhoewel hij zichzelf eerst als een grafisch designer ziet, is de liefde voor het bespelen van basgitaar toch groter. Op z’n 19e wordt hij door de Australische band Icehouse uitgenodigd om met ze op tournee te gaan. En in 1983 speelt Guy in het voorprogramma van David Bowie. Hierdoor weet hij zichzelf pas écht in de kijker te spelen. Daarna gaat het wel heel snel met Guy’s carrière. Zo wordt hij al snel ingehuurd door onder anderen Robert Palmer, Tears For Fears, Bananarama en Bryan Ferr. Zo kun je hem horen op het album Like A Prayer van Madonna.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Tijd voor iets nieuws

Guy komt in het vizier van Pink Floyd. Door Roger Waters leert hij de basgitaar op een andere manier kennen. Zo leert Waters hem de tikkende klok te spelen op het nummer Time op de bas, dit was ook de manier hoe ze dat destijds hebben opgenomen. Het is dan ook niet heel gek dat Guy Roger Waters vervangt in Pink Floyd als bassist wanneer hij de band verlaat. Benieuwd naar waar we Guy Pratt nog meer van kennen? Bekijk dan hier het fragment van de Gouden Snaar uit het Oor Wil Ook Wat waarin Emmely je nog een beetje meer vertelt over deze beroemde basgitarist en waarom hij zijn plekje he-le-maal verdient heeft.

Gouden Snaar - Guy Pratt - Het Oor Wil Ook Wat

De Gouden Snaar

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies, waarin de beste drummers ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Snaar eert Emmely dit keer de beste bassisten in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat! Bekijk hier het overzicht van alle bassisten die besproken zijn in De Gouden Snaar.

Ster advertentie
Ster advertentie