Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van Jeff Buckley

foto: Album cover
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van Jeff Buckley

Het is weer tijd voor De Gouden Strot! Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zet deze week de onvergetelijke stem van Jeff Buckley in het zonnetje.

Jeff Buckley wordt in 1966 geboren als zoon van muzikant Tim Buckley. Zijn vader vindt zijn carrière belangrijker dan zijn gezin en verdwijnt al snel na Jeffs geboorte uit beeld. Jeff zal dit hoogstwaarschijnlijk niet hebben kunnen waarderen, maar ontwikkelt desondanks ook de droom om muzikant te worden.

'Pijnlijk, getormenteerd en gefrustreerd'

Gelukkig maar, want de stem van Jeff Buckley is absoluut uniek te noemen. Zijn stem heeft dezelfde reikwijdte als Pavarotti; hij kan héél hoog zingen, maar ook zacht en laag. Jeff wordt beroemd met zijn falsettostem. En op de wisseling tussen die falset en zijn gewone stem is menig zanger hartstikke jaloers.

Jeff laat maar één album achter voordat hij op mysterieuze wijze verdwijnt in een zijtak van de Mississippi. De zanger blijkt verdronken, met al zijn kleren nog aan. Grace is "een meesterwerk van ongekende schoonheid", vertelt Emmely. Het openingsnummer, Mojo Pin begint hij fluisterend en kwetsbaar en bouwt hij vervolgens op naar een ongekende intensiteit, "zo intens pijnlijk, getormenteerd en gefrustreerd als die man kan klinken".

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Fenomeen

Ook live is Jeff Buckley een fenomeen. Bewapend met zijn butterscotch blonde telecaster en een Guinness is hij in staat om zijn publiek mee te voeren in zijn muzikale wereld met zijn stem als leidraad. Jeffs manier van muziek maken wordt de blauwdruk voor bands als Radiohead, Coldplay en Muse.

Emmely kan ‘m natuurlijk niet overslaan; Buckleys cover van Leonard Cohens Hallelujah. Het is zijn meest bekende werk, maar de zanger maakte zoveel meer dan dat. Daarom wordt hij deze week welkom geheten in De Gouden Strot.

De Gouden Strot

Na een succesvolle reeks van Het Gouden Trommelvlies en De Gouden Snaar, waarin de beste drummers en basgitaristen ter wereld in de schijnwerpers werden gezet, is het tijd voor iets nieuws. In De Gouden Strot eert Emmely dit keer de beste zangers in Nederland en over de grenzen. Want ja, Het Oor Wil Ook Wat!

Ster advertentie
Ster advertentie