Programma
KRO-NCRV

De Gouden Strot van James Brown

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. De Gouden Strot van James Brown

Het is weer tijd voor De Gouden Strot! Emmely eert iedere week de beste, meest unieke en opvallende zangers en zangeressen. Vandaag is het de beurt aan 'The Godfather of Soul' om het erepodium te bestijgen.

"Dat is er natuurlijk maar een: 'The Hardest Working Man in Show Business', 'Mr. Dynamite', ofwel James Brown", vertelt Emmely. De zanger wordt geboren in 1993. Zijn opvoeding is niet conventioneel; James groeit namelijk grotendeels op in het bordeel van zijn tante in Georgia. Al op jonge leeftijd is hij bezig met hij muziek. De jonge James zingt in een gospelkoor, zit in heel veel rhythm & blues-bandjes, leert zichzelf gitaar, piano en harmonica spelen en doet regelmatig mee aan talentenjachten.

'Explosieve hits'

Zijn talent blijft niet onopgemerkt. "Hij was eigenlijk In de jaren 50 al best wel populair. Maar In de 60's vlogen echt de grootste, meest explosieve hits uit zijn strot", zegt Emmely. James' stem is "ongekend krachtig, ongekend soepel. Hij kon in principe alles zingen: van hoog tot intens laag en in dezelfde maat wisselt hij van sirene-hard tot fluisterzacht."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

'Discipline, perfectie en precisie'

Maar de zanger heeft ook een niet al te beste reputatie. "Hij betaalde bijvoorbeeld zijn bandleden niet als ze een fout hadden gemaakt en hij kon ontzettend uit zijn slof schieten. Heel veel bandleden die verlieten hem daarom ook."

En zijn muzikanten zijn niet de enigen die het af en toe niet meer pikken. Ook vrouwen lopen regelmatig bij hem weg. James heeft namelijk nog wel eens losse handjes. "Mr. Dynamite vereiste discipline, perfectie en precisie." Dit vraagt hij overigens niet alleen van zijn omgeving, maar ook van zichzelf. "En misschien bereikte daarom wel die eenzame hoogte en verdient hij ook toch echt een plek in De Gouden Strot."

GOUDEN STROT: James Brown

Ster advertentie
Ster advertentie