Programma
BNNVARA

Een kijkje in de wereld van gipsfetisjen

foto: BNNVARA
  1. Nieuwschevron right
  2. Een kijkje in de wereld van gipsfetisjen

Op het eerste gezicht leek het een onschuldige foto: acteur Dook van Dijck brak zijn voet tijdens een voorstelling en deelde zijn gipsvoet op Instagram. Kort daarna viel het Dook op dat hij ineens wel veel volgers erbij kreeg, en dat zijn nieuwe volgers zeer betrokken waren bij zijn herstel. In Spijkers met Koppen vertelt hij over de wereld van gipsfetisjen.

Door een gesprek met volger Marja123 begon Dook van Dijck te twijfelen aan de intenties van zijn nieuwe betrokken volgers. "Marja123 stuurde: 'hi lieverd, ik heb een heel handige voetbrace voor je', dus ik dacht, goh wat leuk, maar na vier weken dacht ik, dit is wel een beetje heel erg enthousiast en toen ging ik op haar account kijken en toen zag ik ineens allemaal mensen in het gips. Gipsen benen en gipsen armen…"

Toen Dook aan Marja123 vroeg waarom ze zoveel gipsfoto’s op haar Insta-account had, gaf ze aan een voorliefde voor gips te hebben. Na een beetje onderzoek te doen, belandde Dook vrij snel op een fetisjforum, en nam hij deze wereld onder de loep voor de documentaire 'Gipsgeheimen'. "Toen ik op het fetisjforum keek zag ik allemaal mensen op elkaar gegipst, in elkaar gegipst en opeens zag ik een foto van mezelf."

Zijn eigen voet op het gipsforum

Het bleek de foto die Dook zelf had geplaatst nadat hij zijn voet had gebroken, waar een flink aantal gipsfetisjisten het flink warm van kreeg. De commentaren logen er niet om volgens de acteur en luidden als 'moet je eens kijken hoe dit lekkertje gulzig naar de camera kijkt en hij heeft niet eens door hoe wij genieten van zijn gipsen been'.

Wanneer Dook zich verder gaat verdiepen in het onderwerp voor zijn documentaireserie komt hij erachter dat er twee stromingen bestaan; het medisch gipsen en de recreatieve kant. De meeste mensen die van gips houden volgen die recreatieve stroming en houden gipsparty’s, of gewoon voor thuis.

Gipsparty's

Volgens Dook houden de gipsliefhebbers ervan dat het "nat en warm, zacht en vochtig is". Mensen vertellen dat ze er rustig van worden, "alsof ze in een ander universum van oneindigheid komen". De gipscommunity maakt onderling afspraken tijdens feestjes, wat wel en niet mag, en wie het gips weer open zaagt met een elektrische zaag. Vertrouwen is belangrijk legt Dook uit, om te zorgen dat de omgeving veilig voelt en om die reden zijn ze ook heel streng met het toelaten van nieuwe leden.

Meer van Spijkers met Koppen?

Volg Spijkers met Koppen op Instagram, Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie