Programma
BNNVARA

Vanavond op televisie: Diederik Jekel voert experiment uit in Jan-Willem Start Op!

foto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Vanavond op televisie: Diederik Jekel voert experiment uit in Jan-Willem Start Op!

Diederik Jekel reconstrueerde in Jan-Willem Start Op! de allereerste radio-uitzending van Nederland. Dat experiment is vanavond vanaf 22.15 uur op NPO 2 te zien.

Ruim een half jaar geleden ging je op NPO Radio 2 even 104 jaar terug in de tijd met Diederik Jekel, Jan-Willem en Jeroen. Naar het moment in 1919 waarop Hanso Idzerda de eerste Nederlandse radio-uitzending maakte, die binnen én buiten de landsgrenzen met enthousiasme werd ontvangen. "Hij is zelfs tot Engeland gekomen met z'n verhaal, daarmee is 'the sound of the Hague' een begrip geworden."

Vanuit Radio Kootwijk

Om te kijken of de techniek van toen nog steeds zou werken, deed Diederik een experiment in de ochtendshow. Vanuit Radio Kootwijk testte hij een werkend replica van het allereerste radio-ontvangsttoestel live in de uitzending. Dát experiment is vanavond te aanschouwen op NPO 2.

In Jan-Willem Start Op! blikt Diederik enthousiast vooruit.

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op!

Je hoort Jan-Willem Start Op! iedere werkdag van 6.00 tot 9.00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie