Nieuws
BNNVARA

Hoe bereidt de voorzitter van de Eerste Kamer zich voor op de troonrede?

foto: ANP / Koen van Weel
  1. Nieuwschevron right
  2. Hoe bereidt de voorzitter van de Eerste Kamer zich voor op de troonrede?

Bij de Troonrede denk je al snel aan de koning, de koningin en de minister van Financiën. Toch is er nog iemand met een belangrijke functie, namelijk de voorzitter van de Eerste Kamer. Jan-Willem en Jeroen bellen in Jan-Willem Start Op! met voorzitter Jan Anthonie Bruijn.

Wellicht heb je niet direct voor ogen waar de voorzitter zich op Prinsjesdag mee bezighoudt. Kort samengevat is diegene samen met een groot team betrokken bij de voorbereiding. Daarnaast is Bruijn ook de voorzitter van de Verenigde Vergadering, waar de troonrede een onderdeel van is. Een belangrijke taak, maar de voorzitter blijft er rustig onder. De koning spreekt hij pas na aankomst van de glazen koets. Dat is ook het moment waarop de koning de troonrede op papier aangereikt krijgt.

Toch staat de voorzitter vooral na afloop van de troonrede in de schijnwerpers. Bruijn is namelijk degene die de zin "Leve de Koning" mag uitspreken.

Leve de koning

Die zin lijkt al tijden mee te gaan, maar ontstond pas bijna een eeuw na de eerste Prinsjesdag. In 1897 riep Kamerlid J.H. Donner na de troonrede de zin "Leve de Koninginnen", verwijzend naar koningin-regentes Emma en de toen nog 17-jarige koningin Wilhelmina. Dat was geen afgesproken werk, maar de zin sloeg aan, net als het driewerf hoera dat er achteraan kwam. Tot de dag van vandaag is die traditie behouden.

Hoe kan je die uitroep het beste brengen? Jan-Willem en Jeroen gaven tips mee aan Jan Anthonie Bruijn. Die hoor je in het gesprek hieronder.

Video niet beschikbaar

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie