Programma

Erik Scherder legt uit waarom livemuziek meer losmaakt dan een opname

foto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Erik Scherder legt uit waarom livemuziek meer losmaakt dan een opname

Uit onderzoek blijkt dat livemuziek mensen emotioneel gezien veel meer raakt dan muziek van een streamingsdienst of een plaatje. Dat klinkt Jan-Willem natuurlijk als muziek in de oren. Hij belt met hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder die hem het onderzoek even haarfijn uitlegt.

Dat muziek een hoop kan losmaken, hoef je Jan-Willem niet vertellen. Maar dat livemuziek meer prikkelt dan een cd’tje is dankzij onderzoekers van de universiteit van Zürich nu ook bewezen.

Een pianist en een bandje

De onderzoekers gingen volgens Scherder als volgt te werk: in de ene ruimte kon je luisteren naar live opgenomen muziek en er was ook een ruimte waar een pianist aanwezig was. "En ze hadden het zo gedaan dat je ook echt de muziek uit die piano hoorde komen, alsof je bij die live pianist aanwezig was. En dan blijkt eigenlijk - als je die twee vergelijkt - dat er wel degelijk verschil zit in al die akoestische kenmerken."

De pianist stelde bijvoorbeeld het volume en intensiteit van zijn spel aan aan zijn toehoorders. "Die akoestische kenmerken, zoals zij het beschrijven, die raken je emotionele systeem toch duidelijk meer dan dat je luistert naar opgenomen muziek."

'Je spiegelt'

Live spelen maakt dus meer impact vanwege de interactie met het publiek. Volgens Jan-Willem ligt daar een wijze les in voor artiesten: minder perfectionistische te werk gaan op het podium en juist meer inspelen op wat er gebeurt in het publiek.

"Precies dat", bevestigt Scherder. "De musicus gaat mee met hoe het publiek reageert." Daarnaast weet Scherder uit andere studies dat het kijken naar die musici mensen vaak stimuleert. "Dan ga je inleven, je spiegelt", legt hij uit. "En dat zie je precies in die studie. Die emotionele netwerken in je brein, die doen het een stuk beter bij de livemuziek."

Jan-Willem Start Op

Je hoort Jan-Willem Start Op iedere werkdag van 06:00 tot 09:00 uur op NPO Radio 2. Volg het programma op Instagram, Twitter of Facebook voor een exclusief kijkje achter de schermen.

Ster advertentie
Ster advertentie