Veelgestelde vragen over de Top 2000

Klik op onderstaande vragen voor het betreffende antwoord. 

ALGEMEEN

1. Wanneer begint de Top 2000?

De Top 2000 gaat op 25 december om 08.00 uur van start en duurt tot 31 december 00:00 uur.

2. Hoe luister ik naar de NPO Radio 2 Top 2000?

Lees alles over luisteren naar NPO Radio 2.

3. Waar is Top 2000 Visual Radio te zien?

De Top 2000 is non-stop live te zien via nporadio2.nl en de NPO Radio 2-app. Meer informatie volgt nog. 

4. Waarom zenden jullie de NPO Radio 2 Top 2000 24 uur per dag uit?

In 1999, het eerste jaar van de Top 2000, is ervoor gekozen de lijst als bijzonder project, achter elkaar uit te zenden. Uit onderzoek onder luisteraars is gebleken dat geen onderbreking charmant werd gevonden en de spanning van de NPO Radio 2 Top 2000 zo bewaard bleef. Sommige luisteraars zetten zelfs de wekker om hun favoriete nummers te horen. Overigens zou een NPO Radio 2 Top 2000 die over meerdere dagen wordt gespreid ook niet volledig beluisterd kunnen worden door de meeste mensen. Sterker nog; meer mensen zullen in geval van een langere periode (12 i.p.v. 6 dagen) moeten werken en dus juist minder kunnen luisteren. Sinds 2009 is de NPO Radio 2 Top 2000 met 12 uur verlengd, naar 156 uur. In 2015 komt hier drie uur bij en duurt de Top 2000 dus 159 uur in totaal.

5. Hoe kan ik bij de NPO Radio 2 Top 2000 aanwezig zijn?

De uitzendingen van de NPO Radio 2 Top 2000 vanuit Beeld en Geluid in Hilversum. Publiek is welkom om een gedeelte van de uitzending van de Top 2000 live bij te wonen. Er zijn een beperkt aantal plaatsen vooraf te reserveren voor een tijdslot van een half uur. Maar, onthoud: langskomen kan sowieso. Tijdens de Top 2000 kun je het café bezoeken voor slechts 3 euro p.p. (aan de deur). De plaatsen worden op volgorde van binnenkomst uitgedeeld, dus er kan sprake zijn van lange wachttijden! Zodra je een kaartje hebt dan is het niet meer nodig om in een wachtrij te staan. Je kunt je gewoon vermaken rondom Beeld en Geluid met andere leuke dingen. Het café is in principe toegankelijk van 05:00 - 03:00 uur, de laatste inloop is om 1:00 uur.

De openingstijden van het Top 2000 Café zijn:

25 december7.45 – 3.00 uur
26 t/m 30 december5.00 – 3.00 uur
31 december5.00 – 20.15 uur (na 20.15 uur alleen met reservering)

ALGEMEEN

1. Wanneer wordt de complete lijst bekendgemaakt?

De volledige lijst wordt op 19 december bekendgemaakt op onze website.

2. In welke kranten staat de lijst van de NPO Radio 2 Top 2000?

Dit is nog niet bekend.

3. Wat voor tune draaien jullie toch steeds?

Aan het begin van ieder uur hoor je: Tommy Overture (The Who). Deze is voor de eerste NPO Radio 2 Top 2000 in 1999 opnieuw opgenomen door het Metropole Orkest o.l.v. Dick Bakker. In 2016 is de tune in een nieuw jasje gestoken.

4. Kan ik de tunes van de NPO Radio 2 Top 2000 ergens downloaden?

Nee, helaas mogen de tunes niet ter download aangeboden worden.

5. Waarom brengen jullie de NPO Radio 2 Top 2000 niet helemaal uit op CD?

Dat is een rechtenkwestie; lang niet alle platenmaatschappijen en/of artiesten geven toestemming voor het uitbrengen van hun nummer op zo'n CD. En wat zou een Top 2000 CD zijn zonder bijvoorbeeld de nummers van de The Beatles of The Rolling Stones? Op nporadio2.nl kun je de NPO Radio 2 Top 2000 editie 2017 terugluisteren. Ook zijn de edities van de Top 2000 via het officiële NPO Radio 2 Spotify-account beschikbaar.

STEMTOOL

1. Waarom ziet het stemmen er zo anders uit dan andere jaren?

We willen een beetje met de tijd meegaan en dus hebben we een eigen stemtool ontwikkeld bij de NPO. We hopen dat die bevalt!

2. Waarom kan ik geen ‘Vrije keuzes’ meer invullen?

De term ‘vrije keuze’ is verdwenen maar dat betekent niet dat je niet vrij kunt kiezen. Dit jaar mag je helemaal zelf bepalen hoe je lijst eruitziet, ook al komt er geen enkel nummer voor in onze selectie. Leef je uit!

3. Waarom vind ik sommige nummers niet als ik zoek en moet ik ze zelf invullen?

Dat maakt op zich niks uit dit jaar door het schrappen van de ‘Vrije Keuze’ en over te gaan naar Vrij Stemmen. De selectie bestaat in ieder geval uit alle nummers die vorig jaar in de Top 2000 stonden en daarnaast nog duizenden andere nummers die geselecteerd zijn door onze muziekredactie.

4. Hoe weet ik zeker dat ik gestemd heb?

Het is niet meer nodig of mogelijk om je stem via mail te bevestigen zoals in voorgaande jaren. Je krijgt een mailtje met daarin de nummers die je hebt gekozen. Dat betekent dat je lijstje is binnengekomen bij ons. Je moet dan dus wel een echt emailadres gebruiken waar je toegang tot hebt. Kijk ook even in je SPAM/Ongewenst map als je het mailtje niet kunt vinden.

5. Hoe weet ik wat ik vorig jaar gestemd heb?

Dat is niet terug te vinden. Maar vanaf dit jaar krijg je een mail met daarin alle nummers die je hebt gekozen. Bewaar die mail dus goed voor volgend jaar.

6. Wat doen jullie met mijn gegevens?

We gaan zorgvuldig met je gegevens om. We delen het niet met externe partijen. Meer weten? Hiervoor kun je de Privacy Voorwaarden bekijken. Kort samengevat: na de Top 2000 wordt deze informatie geanonimiseerd door ons.

7. Kan ik mijn lijstje nog aanpassen nadat ik gestemd heb?

Je kunt nogmaals het lijstje invullen met je eigen verbeteringen en hetzelfde emailadres gebruiken. Wij gebruiken alleen het meest recente lijstje wat gekoppeld is aan een emailadres, het oude lijstje wordt dan verwijderd.

8. Kan ik meerdere keren stemmen?

Nee. We hebben verschillende manieren om mensen die dubbel stemmen eruit te filteren omdat we willen dat ieders lijstje even zwaar telt als die van een ander.

9. Kan ik mijn stemlijstje opslaan en later doorgaan?

In principe wordt wat je invult automatisch opgeslagen op het apparaat waar je op stemt, bijvoorbeeld je computer of je telefoon. Dan kun je later weer verder gaan. Het kan zijn dat dit niet werkt op jouw apparaat, dus ga er niet zomaar van uit. Je kunt niet verder gaan op een ander apparaat, dan moet je je keuzes even opnieuw invullen.

10. Ik kan na het selecteren van mijn nummers niet verder naar Stap 2.

Je hebt waarschijnlijk te weinig of te veel nummers gekozen. Dit jaar is de grens minimaal 5 en maximaal 35 nummers.  Vul je lijstje aan of haal juist nummers weg.

11. Maakt de volgorde van mijn lijstje uit?

Nee, we vragen alleen om aan ons door te geven wat jij de allerbeste nummers vindt, niet om daar een rangschikking in te maken.

12. Ik heb geen zin in de enquête maar wil wel stemmen.

Geen probleem. Na het invullen van je persoonsgegevens in heb je gestemd en krijg je een mail. De enquête is optioneel.

13. Ik wil graag mijn stemlijstje delen met vrienden.

Dat kan gemakkelijk met de link die je onderaan het mailtje vindt dat je van ons krijgt na het stemmen. Geef ze deze unieke link, zodat je vrienden kunnen zien wat jij hebt gekozen.

Gaat er iets mis tijdens het stemmen of wil je iets melden over de stem website?

Mail naar top2000@radio2.nl of laat het ons weten op onze Facebook-pagina