Nieuwe afleveringen van New Generation

De eerste aflevering van dit seizoen is nu terug te kijken!

New Generation portretteert dit jaar opnieuw vier Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?

Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, free jazz of kruist met klassiek: ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters. Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren. 

Deze keer worden saxofonist Ben van Gelder, de Syrische Ud-speler en vocalist Nawras Altaky, zangeres Sanne Rambags en pianist Xavi Torres door de NTR geportretteerd. De afleveringen zijn op 17 november, 24 november, 1 december en 8 december op het themakanaal NPO 2 Extra te zien. Daarna zullen de afleveringen ook op ons YouTube-kanaal te vinden zijn.

De eerste twee afleveringen van dit seizoen staan nu online:

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.BEN VAN GELDER

De jazz-scene van nu is niet compleet zonder saxofonist Ben van Gelder. Het lijkt voorbestemd: met een vader die tot over zijn oren in de jazz zat, een klassiek musicus als moeder en een oudere broer die muzikant werd, kiest Ben met volle overgave voor een bestaan als jazzmuzikant. En dat bestaan is niet altijd even makkelijk. Het kan soms eenzaam zijn, maar Ben deinst daar niet voor terug. Op het pad dat hij aflegt heeft hij veel inspiratiebronnen, maar hij geeft het ook vooral zelf vorm.

Deze aflevering werd gemaakt door:
Regie:                  Noël Loozen
Eindredactie        Nada Mounzer
Redactie:             Fleur van den Breemer
Camera:               Diederik Evers
Geluid:                Diego van Uden
Montage:             Arthur Ivens
Productie:            Michiel Hobbelink & Merel Boterman

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.NAWRAS ALTAKY & LUCAS DOLS

Het is op het festival De Parade dat contrabassist Lucas Dols (Room Eleven, Tin Men & the Telephone) de Syrische Ud-speler en vocalist Nawras Altaky ziet. Tot tranen toe geroerd zoekt hij contact. Dit resulteert in de band Dyar, het Arabische woord voor ‘thuis’. Nawras groeide op in Syrië. Muziek is in zijn jeugd altijd aanwezig, zo speelt hij uren en uren op de Ud van zijn broer. Sinds een paar jaar woont Nawras in Nederland waar hij hard aan de weg timmert als Ud-speler, zanger en componist.  “Ik kan overal heen in de wereld zonder de taal te spreken want met muziek raak je mensen direct in het hart. Muziek kent geen miscommunicatie.”

Deze aflevering werd gemaakt door:
Regie:                  Lieza Roben
Eindredactie        Nada Mounzer
Camera:               Menke Visser
Geluid:                Peter Suyderhoud
Montage:             Saskia Kievits
Productie:            Michiel Hobbelink & Merel Boterman


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties