NPO Soul & Jazz

Bill Withers (81) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. Bill Withers (81) overleden

Bill Withers, soulzanger van o.a. Lean On Me en Ain't No Sunshine, is op 81-jarige leeftijd overleden. Withers stierf afgelopen maandag in Los Angeles aan de complicaties van een hartaandoening, zo heeft zijn familie laten weten.

"We zijn kapot van het verlies van onze geliefde en toegewijde echtgenoot en vader. Hij was iemand die op zichzelf was en die mensen wereldwijd met elkaar probeerde te verbinden met zijn poëzie en muziek", aldus de familie. "We hopen dat zijn muziek in deze moeilijke tijd troost en vermaak biedt."

De zanger was getrouwd en had twee kinderen.

OVER BILL WITHERS

Bill Withers moet veel geduld uitoefenen tot zijn muziekcarrière van de grond komt. Terwijl hij 's nachts demo's opneemt, in de hoop dat een platenmaatschappij hem zal opmerken, maakt Withers overdag wc-deksels voor vliegtuigtoiletten.

Wanneer de 32-jarige Withers in 1970 wordt voorgesteld aan de directeur van Sussex Records, komt alles in een stroomversnelling. 'Ain't No Sunshine' van het album Just As I Am wordt een hit nog voor Withers een band heeft kunnen samenstellen. Het nummer bezorgt Withers in '71 de Grammy voor Best R&B Song. Van Withers' tweede album Still Bill komt de hit 'Lean On Me' die het in de VS nog beter doet dan 'Ain't No Sunshine'. Maar in Nederland weet de single nooit de Top 40 te halen.

1974 is het jaar van Justments en het optreden met James Brown, BB King en Etta James voor het historische gevecht tussen Ali en Forecamp. Maar vooral is 1974 het jaar van de scheiding met Sussex Records. Na een juridische procedure pakt Withers zijn biezen en tekent hij een contract bij Columbia Records. Na 'Ain't No Sunshine' en 'Lean On Me' volgen er nog een reeks hits, maar die kunnen zich niet in het collectieve geheugen branden. Tot Bill Withers in 1980 'Just The Two Of Us' opneemt, samen met Grover Washington Junior. Withers doet echter weinig met de vernieuwde aandacht en treedt maar bij gelegenheid op. Pas in 1985 komt zijn volgende en laatste album uit: Watching You Watching Me.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

In 2008 werd bovenstaande documentaire Still Bill gemaakt over de inmiddels 70-jarige Withers, naar aanleiding van een tribute-concert. Om diezelfde reden werd de docu eind mei 2011 door de Nederlandse televisie uitgezonden; Withers was te gast bij De Wereld Draait Door en beantwoordde de vraag of hij tijdens het tribute-concert zelf ook een nummer zou gaan zingen met "Dat is zoiets als Muhammad Ali weer zien boksen".

In 2011 maakte collega's van de NTR voor Top 2000 a gogo een reportage over Bill Withers. Arjan Vlakveld mocht hem interviewen en vertelde hier het volgende over:

"Mij wordt altijd gevraagd wie wil je nog interviewen? Bill Withers is een van mijn hoogtepunten. Een aardige, maar zeer terughoudende man en een van de meest ingewikkelde interviews die ik heb gehad. Het was een geestig spel van vragen stellen en Bill die eigenlijk geen antwoord wilde geven. Op een gegeven moment dacht hij, what the heck en werd hij ineens heel open. Ik kijk met veel plezier en bewondering terug op mijn ontmoeting met hem. Bill Withers is voor mij een grootheid die prachtige nummers heeft gemaakt."

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.