Pianist McCoy Tyner (81) overleden

Het laatst overgebleven bandlid van Coltrane's legendarische kwartet

Vrijdag werd bekend dat jazzpianist McCoy Tyner op 81-jarige leeftijd is overleden in zijn woning in New Jersey. Dat heeft zijn neefje Colby Tyner bevestigd. Verdere details over zijn overlijden zijn niet bekendgemaakt. Tyner werd bekend van zijn samenwerking met John Coltrane, waarmee hij o.a. A Love Supreme opnam.

Tyner werd in 1938 geboren in Philadelphia als Alfred McCoy Tyner, de oudste van drie kinderen. Op zijn dertiende begon de muzikant met pianospelen.

Vanaf 1960 verwierf hij bekendheid door zijn bijdrage aan het John Coltrane Quartet, met naast de saxofonist ook Jimmy Garrison op contrabas en Elvin Jones op drums. Na het verlaten van dit kwartet, in 1965, bracht de Tyner een reeks albums uit bij het jazzlabel Blue Note. 

Hij wilde niets weten van elektrische piano's en synthesizers waartoe veel collega-jazzpianisten zich bekeerden, en bleef trouw aan de gewone piano.

Tyner won aan het begin van de jaren 90 twee Grammy's voor albums met zijn bigband. Gedurende zijn carrière tourde hij de hele wereld over en stond hij zo'n twintig keer op North Sea Jazz. De laatste keer was in 2017.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.
Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties