BIMHUIS-tip: Ack van Rooyen 90

Deze mag je niet missen!

Elke maand tippen we één concert uit de programmering van het Bimhuis in Amsterdam. Deze keer is dat het verjaardagsfeestje van trompettist Ack van Rooyen.

Op 1 januari werd Ack van Rooyen 90 jaar. Bij zijn verjaardagsfeest in het BIMHUIS twee dagen later verwelkomt hij zijn favoriete Nederlandse jazzmusici, onder wie zangeres Fay Claassen en zijn jarenlange vriend trombonist Bart van Lier. Ack van Rooyen is een van de meest persoonlijke en unieke stemmen op de flügelhorn en onmisbaar in de geschiedenis van de Europese jazz. ‘Het lijkt als of de flügelhorn alleen voor hem is uitgevonden’, zei Ack’s broer, de bekende arrangeur en componist Jerry van Rooyen.

Als trompettist in The Ramblers was Van Rooyen in de jaren vijftig al toonaangevend. Hij maakte deel uit van de eerste moderne jazzgeneratie in Europa en nam talloze platen op met zowel Nederlandse als internationale artiesten. Hij was een van de oprichters van het legendarische United Jazz & Rock Ensemble, was de hoofdsolist bij de orkesten van Bert Kaempfert, de Skymasters en Peter Herbolzheimer’s Rhythm Combination & Brass en speelde op het Montreux Jazz Festival met Miles Davis en het Quincy Jones Orchestra.

‘One of the most lyrical soloists, he plays with extraordinary fluidity and flexibility, producing immensely long lines and bubbling streams of triplets. He is all quicksilver and wit, and his solos seem as natural as birdsong’ (de Britse trompettist Ian Carr over Ack van Rooyen in Rough Guide to Jazz, 2004).

Bezetting:
Fay Claassen zang, Ack van Rooyen flügelhorn, Paul Heller tenorsax, Bart van Lier trombone, Peter Tiehuis gitaar, Juraj Stanik piano, Ruud Ouwehand bas, Hans Dekker drums


KIJK LIVE MEE

Het concert van Ack van Rooyen is helemaal uitverkocht, maar niet getreurd! Op het YouTube-kanaal van BIMHUIS kun je vanaf 20:30 uur live meekijken:

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.
Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties