NPO Soul & Jazz

Reinier Baas & Jesse van Ruller in New Generation

  1. Nieuwschevron right
  2. Reinier Baas & Jesse van Ruller in New Generation

Als tiener hoorde Reinier gitarist Jesse van Ruller voor het eerst spelen. Dat dát allemaal kon op een gitaar, daar viel zijn bek van open.

Net zo goed spelen als Jesse, dat ging hem niet worden, dus het moest op zijn eigen manier en met zijn eigen geluid. En dat is hem gelukt. Reinier is een van de meest originele muzikanten van de nieuwe generatie, iets wat Jesse al bij hem zag vanaf het moment dat hij hem les ging geven.

Bekijk zijn portret hier terug:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Regie: Isabel Lamberti
Eindredactie: Nada Mounzer
Redactie: Fleur van den Breemer
Camera: Sam du Pon
Geluid: Martyn van der Sluis
Montage: Sabine Maas
Productie: Michiel Hobbelink & Irene uit den Bosch

NEW GENERATION KIJKEN?

Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, free jazz of kruist met klassiek; ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters. Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren.

New Generation portretteert dit jaar opnieuw vier Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?

In de portretten is er plek voor hun verhaal, maar ook voor livemuziek. De verschillende generaties spelen met elkaar samen in speciale sessies door heel Nederland.

Dit jaar zijn er afleveringen gemaakt met drumster Sun-Mi Hong, gitarist Reineir Baas, dirigent Tijn Wybenga en tromboniste Ebba Åsman. Eerder werden o.a. Kika Sprangers, Ian Cleaver en Gideon Tazelaar al geportretteerd. Ook die afleveringen kun je allemaal terugvinden op ons YouTube-kanaal.​

NEW GENERATION LUISTEREN?

De nieuwe generatie jazzmuzikanten is ontzettend productief! Check een verzameling van hun releases in onze playlist op Spotify:

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.