BIMHUIS-tip: Ben van Gelder

Zijn nieuwe stuk Paradís is o.a. geïnspireerd op het werk van Marc Chagall en dat van Messiaen

Elke maand tippen we één concert uit de programmering van het Bimhuis in Amsterdam. Deze keer is dat Ben van Gelder's Paradís, geïnspireerd op het werk van Marc Chagall en dat van Messiaen.

Op vrijdag 29 november speelt Ben van Gelder zijn nieuwe stuk Paradís in het Bimhuis. Van Gelder is de eerste muzikant die in opdracht van het Bimhuis een compositieopdracht heeft uitgewerkt. Hij liet zich inspireren dor het werk van Marc Chagall en Messiaen.

Het lyrische spel van de in New York geschoolde altsaxofonist Ben van Gelder (1988) wordt vergeleken met dat van zijn leermeester – en legende – Lee Konitz. Van Gelder is leider van een kwartet met musici die hij ontmoette in New York. Daarnaast vormt hij een duo met gitarist Reinier Baas en werkt hij met regelmaat samen met ICP-drummer Han Bennink.
Ook als componist wordt de dertiger alom gewaardeerd: zo schreef hij in 2017 een compositie in opdracht van de Jazz Gallery in New York: Among Verticals. De composities die hij schreef werden gearrangeerd en uitgevoerd door verschillende grote ensembles in binnen- en buitenland waaronder het Metropole Orkest. Zijn stijl van componeren sluit naadloos aan bij zijn spel: lyrisch en melancholisch, met doordachte structuren en harmonieën, soms abstract, soms verhalend. Voor het BIMHUIS dus reden te over om de eerste compositieopdracht aan Van Gelder toe te kennen!

Van Gelder studeerde naast muziek ook kunstgeschiedenis. Beelden vormen een belangrijke inspiratiebron voor zijn werk. Zijn nieuwe compositie is dan ook gebaseerd op een kunstwerk van Chagall met de gelijknamige titel Paradís.
Het schilderij beeldt op geheel eigenzinnige wijze het paradijs uit: 'Het werk van Chagall is poëtisch, surreëel en heeft een geheel eigen vocabulaire. Als toeschouwer word je uitgenodigd om zijn wereld te betreden. Het idee van het paradijs als ommuurde tuin is iets wat erg tot mijn verbeelding spreekt en uiting geeft aan een basaal en tijdloos idee. Het representeert de scheidslijn tussen orde en chaos: dat idee is in directe zin te betrekken op het schrijfproces en improvisatie in het algemeen maar in bredere zin op het leven, dat soms kan voelen als een balanceer-act.’ aldus Van Gelder over Paradís.

Bezetting:
Ben van Gelder (altsax), Wanja Slavin (altsax), Joris Roelofs (basklarinet), Gideon van Gelder (piano), Clemens van der Feen (contrabas), Jamie Peet (drums).

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Foto omslag: Jonathan Herman


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties