NPO Soul & Jazz

João Gilberto (88) overleden

  1. Nieuwschevron right
  2. João Gilberto (88) overleden

De Braziliaanse bossanova-legende João Gilberto is zaterdag op 88-jarige leeftijd overleden in zijn woonplaats Rio de Janeiro.

Het overlijden van Gilberto werd door zijn kinderen in Rio de Janeiro bevestigd. Hij kampte al enige tijd met gezondheidsproblemen. Zoon Marcelo laat op Facebook weten dat zijn vader in de laatste fase van zijn leven ervoor knokte om zijn waardigheid te behouden en dat er, op verzoek van zijn vader, geen open kist tijdens de rouwdienst zal worden opgesteld.

João Gilberto werd geboren in de Braziliaanse staat Bahia, in het noordoosten van het land, en begon op 18-jarige leeftijd met zingen. Na een verhuizing naar de Braziliaanse hoofdstad Rio de Janeiro, bracht hij zijn eerste plaat uit. ‘Chega de Saudade' (1959) betekende het begin van de nu wereldberoemde muziekstijl bossanova, een mix van samba en jazz.

Het album ‘Getz/Gilberto’, een samenwerking met saxofonist Stan Getz uit 1964, werd miljoenen keren verkocht, won meerdere Grammy's en maakte de bossanova populair onder een wereldwijd publiek.