Winnaars Edison Jazz/World 2019 bekend

Vandaag heeft de Edison Stichting de winnaars Edison Jazz/World 2019 bekendgemaakt

Winnaars van eigen bodem zijn het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met hun album Crossroads en vocalist Sanne Rambags met haar trio Mudita voor het album Listen To The Sound Of The Forest. De door DJ's P-Dog & Zembie (alias Sander Huibers en Frank Jochemsen) samengestelde platenreeks Functional Stereo Music van The Rob Franken Electrification wint in de categorie ‘Het document’. Andere winnaars zijn de internationale artiesten Brad Mehldau (Internationaal), Jacob Collier (Vocaal), Fatoumata Diawara (World) en Janelle Monáe (Soul, Funk, R&B). Wie uiteindelijk de Edison voor de Jazzism Publieksprijs krijgt maakt de organisatie later bekend.

Op basis van kwaliteit en artistieke waarde heeft de jury uit de voordrachten een lijst van drie genomineerden per categorie samengesteld en daaruit vervolgens de winnaars bepaald. De jury bestaat uit Michelle Kuypers, Angelique Houtveen, Co de Kloet, Cor Bakker, Paul Bruger, Mathijs de Groot en meestemmend voorzitter Imme Schade van Westrum.

Jazz Nationaal
Jazz Orchestra of the Concertgebouw – Crossroads (JOC Records / Challenge Records Int.)
Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw heeft zichzelf opnieuw weten uit te dagen, zonder in te leveren aan esthetiek. Crossroads is het indrukwekkende resultaat.

Jazz Internationaal
Brad Mehldau – After Bach (Nonesuch Records / Warner Music Benelux)
Mehldau’s interpretaties van Bachs composities zijn op zichzelf een eerbetoon aan een onderbelichte kwaliteit van Bach, namelijk dat van groot improvisator.

Jazz Vocaal Nationaal
Sanne Rambags, Mudita – Listen To The Sound Of The Forest (ZenneZ Records)
Listen To The Sound Of The Forest is een even betoverend als uitdagend conceptalbum, dat ver buiten de grenzen van het veilige muzieklandschap treedt. 

Jazz Vocaal Internationaal
Jacob Collier –  Djesse Vol.1 (Hajanga Records / Geffen Records/Decca / Universal Music Operations Ltd.)
De jury kan bijna niet wachten op de andere delen van dit geweldige project van deze geniale Jacob Collier.

World
Fatoumata Diawara – Fenfo “Something To Say” (Wagram Music / [PIAS] Holland)
De opname is indringend van sfeer en transparant zodat elk detail tot zijn recht komt. Dit schept een muzikale omgeving waarin Diawara’s stem in alle opzichten kan stralen.

Soul, Funk, R&B
Janelle Monáe – Dirty Computer (Bad Boy Records / Atlantic Records / Warner Music Benelux)
Met krachtige teksten en catchy beats die hier en daar klinken als Prince heeft dit album het geluid van de soul van nu.

Het document
The Rob Franken Electrification – Functional Stereo Music 1-6 – (678 Records)
Er wordt inventief geïmproviseerd en op hoog niveau met hoorbaar plezier gespeeld. Zo krijgen we postuum een overtuigend overzicht van de als solist lang onderbelichte Rob Franken.

De juryrapporten zijn zoals gebruikelijk openbaar gemaakt. Bekijk ze hier:
https://www.edisons.nl/jazz/nieuws/juryrapporten-edison-jazzworld-2019/

EDISON

De Edison is de meest prestigieuze en oudste muziekprijs in Nederland. De onderscheiding is te vergelijken met de Amerikaanse Grammy Award, de Duitse Echo of de Britse Brit awards. De Edison bestaat uit een bronzen beeld vervaardigd door beeldhouwer Pieter d’Hont. De Edison uitreiking valt uiteen in drie muzikale genres. Edison Pop, Edison Klassiek en Edison Jazz/World.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties