MJAZZ 2019 presenteert eerste namen!

NPO Soul & Jazz is dit jaar officieel mediapartner van het festival

Mondriaan Jazz Festival presenteert vandaag de eerste namen van hun line-up voor de editie van 2019! Als officieel mediapartner zal NPO Soul & Jazz in de aanloop naar het festival extra aandacht besteden aan de verschillende acts. Op zaterdag 12 oktober 2019 strijkt het Mondriaan Jazz Festival opnieuw neer in Den Haag. De focus van MJAZZ 2019 ligt wederom op een internationaal kwaliteitsprogramma, met acts op het punt van hun grote doorbraak, vele debuutshows en gecureerde groepen.

De line-up van het festival bevat relevante artiesten, op het scherpst van de snede, die volop in de spotlights staan of komen. Het geluid van morgen gevangen in een vooruitstrevend najaarsfestival van internationale allure. Tijdens deze derde editie worden artiesten uit verschillende hoeken van de wereld bij elkaar gebracht. Zo staat naast de progressieve jazz, hip-hop en soul uit New York en Londen ook de moderne en hedendaagse jazz uit Latijns-Amerika centraal.

Op vrijdag 11 oktober wordt er een speciaal openingsconcert georganiseerd i.s.m. ProJazz. De eerste namen van MJAZZ 2019 luiden als volgt:

  • Chris Dave & The Drumhedz (USA) – enige NL concert in 2019
  • SEED Ensemble (UK) – internationaal debuut
  • blackwave. (B)
  • Emma-Jean Thackray’s Walrus (UK)
  • The Lesson GK (USA) – internationaal debuut
  • Camila Meza & The Nectar Orchestra (CL) featuring Mara Tieles StringLAB Project (Strings in Residence) – internationaal debuut
  • Fabian Almazan & Alcanza (CU) featuring Mara Tieles StringLAB Project (Strings in Residence) – internationaal debuut
  • Miguel Zénon Quartet (USA)
  • Phronesis (UK/DK/SWE) - openingsconcert op 11 oktober

De komende maand completeert de festivalorganisatie de line-up van Mondriaan Jazz Festival 2019. Dan wordt tevens het programma bekendgemaakt van de talks en interviews die plaatsvinden tijdens MJAZZ 2019. Hierin worden actuele thema’s aan de kaak gesteld uit de muziekwereld in het algemeen en de jazzscene in het bijzonder.

MJAZZ 2019 FOCUS

Tijdens deze derde editie staan allereerst de verwante werelden van progressieve jazz, hiphop en soul centraal. MJAZZ 2019 belicht hiervan in het bijzonder de nauw vervlochten scenes in New York en London. Zo debuteert de jonge Londonse saxofoniste en British Composer Award 2018-winnares Cassie Kinoshi op MJAZZ voor het eerst buiten de UK met haar bijzondere, 13-koppige SEED Ensemble. Deze groep bestaat uit de top van de huidige jonge UK jazzscene en brengt alles samen wat UK-jazz vandaag typeert: hiphop- en clubcultuur, jazz en Caribische en Afrikaanse invloeden.

Een van de andere jonge Londense vaandeldragers, Emma-Jean Thackray, is ook op Mondriaan Jazz 2019 te zien.
Vanuit New York komt topdrummer en Grammy-winnaar Chris Dave met zijn groep The Drumhedz naar Den Haag. Chris ‘Daddy’ Dave is een van de meest gevraagde drummers van de afgelopen jaren binnen de hiphop, gospel, soul en jazz scenes. Hij werkt regelmatig met sterren als Beyoncé, Adele, D’Angelo, Erykah Badu, Anderson .Paak, Robert Glasper en werd door Rolling Stone Magazine uitgeroepen tot een van de ‘greatest drummers of all time’.

Uit de New Yorkse underground komt ook The Lesson GK, dat haar internationale debuut maakt op Mondriaan Jazz. Als hosts van een wekelijkse jamsessie transformeerden zij de kelder van een supermarkt in Manhattan tot dé plek waar alle grote hiphop- en soulsterren samenkomen om te jammen en improviseren. Tot slot maakt ook Belgische hitsensatie blackwave. haar opwachting met de enige Nederlandse najaarsshow. In eigen land verkopen deze jonge jazzmuzikanten steevast de grotere podia uit met hun progressieve hiphop die aanschuurt tegen pop. Met twee grote hits en miljoenen online views wordt soms vergeten dat het debuutalbum van dit ongekend populaire duo nog moet verschijnen.

Op MJAZZ 2019 staat tevens muziek uit Latijns-Amerika centraal. Chileense jazz- en folkzangeres Camila Meza en haar Nectar Orchestra maken hun internationale debuut en presenteren op Mondriaan Jazz het nieuwe album Amber dat onlangs verscheen op Sony Masterworks. The New York Times begroet haar als "een slimme jonge zangeres en gitariste met een oor voor zowel folk en popmuziek". Camila Meza is ook te horen langszij Cubaanse wonderpianist Fabian Almazan en zijn
groep Alcanza, eveneens te bewonderen tijdens MJAZZ. Almazan is een van de meest gevraagde jonge pianisten en tourde de wereld rond met o.a. Terence Blanchard, Mark Guiliana, Justin Brown en bassiste Linda May Han Oh. Laatstgenoemde komt met Almazan mee naar Den Haag.

Bijzonder dit jaar zijn de Strings in Residence, geleid door Cubaanse viola speelster – en in Nederland woonachtige
Mara Tieles. Tieles en haar speciaal voor MJAZZ19 gecureerde StringLAB Quartet speelt samen met Fabian Almazan & Alcanza en met Camila Meza & The Nectar Orchestra.

Ook verwelkomt Mondriaan Jazz een van de grote Latijns-Amerikaanse saxofonisten, geboren in Puerto Rico, Miguel Zénon en zijn Quartet. Naarmate de festivaldatum dichterbij komt, worden er nieuwe thematieken in de programmering verweven.


OPENINGSCONCERT MET PHRONESIS

Op vrijdag 11 oktober 2019, aan de vooravond van de grote festivaldag, presenteren Mondriaan Jazz en ProJazz gezamenlijk een openingsconcert met Phronesis in het Koorenhuis. Voor dit optreden kunnen ‘Plus’ combitickets worden gekocht, die toegang geven tot zowel Mondriaan Jazz Festival als het openingsconcert.

Deense contrabassist Jasper Høiby, Britse pianist Ivo Neame en Zweedse drummer Anton Eger bouwden samen aan een band die vooruitstrevende akoestische muziek maakt en tegelijkertijd helder en simpel klinkt, ondanks dat het geheel ingenieus in elkaar zit. Dientengevolge maakt Phronesis al jaren internationaal furore met aanstekelijke thema’s, krachtige composities en prikkelende grooves. “Een van de spannendste bands ter wereld" volgens Jazzwise en daardoor voor liefhebbers van
inspirerende, creatieve jazz een absolute must see.

NPO SOUL & JAZZ

Met trots mogen we ook bekendmaken dat NPO Soul & Jazz dit jaar officiële mediapartner van Mondriaan Jazz Festival is. Voorafgaand aan MJAZZ 2019 maken we een reeks specials waarin optredende artiesten extra worden uitgelicht. Verder wordt er vooruitgeblikt op het festival met opnames van afgelopen editie, presenteren bekende gezichten van de zender enkele podia tijdens MJAZZ en worden de concerten in de grote en kleine zaal van PAARD opgenomen. Deze opnames worden in de periode na het festival verweven in onze programmering.


MJAZZ 2019 SPOTIFY

Alvast inluisteren? Check de playlist op Spotify:

Om deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties