Compositieopdracht NSJ voor Maarten Hoogenhuis

De saxofonist mag dit jaar aan de slag met de vrije compositieopdracht

Het North Sea Jazz Festival verstrekt al sinds 2001 een vrije compositieopdracht aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. Dit jaar valt de eer te beurt aan saxofonist Maarten Hogenhuis.

Maarten Hogenhuis (1986) is een van de belangrijkste jonge Nederlandse saxofonisten. Hij is lid van de opwindende powerjazzgroep BRUUT!, de twee- drummerband Krupa & The Genes en leidt het Maarten Hogenhuis Trio. De keuze voor de Compositieopdracht is op hem gevallen, omdat de juryleden onder de indruk zijn van de goede melodische lijnen die Hogenhuis neerzet en het bijzonder knap vinden dat hij met zeer weinig middelen pakkende muziek kan maken, die hen in het hart raakt. Zijn composities worden gekenmerkt door langzaam uitrollende patronen met heldere songlijnen, waarin de rol van elk van de bandleden gelijkwaardig is.

Hogenhuis zal voor zijn trio plus drie blazers een concert van 75 minuten schrijven. Over de artistieke invulling zegt Maarten: “Ik ben, enigszins gedwongen door de ‘harmonie-loze’ trio setting waarin ik veel opereer, altijd op zoek naar de balans tussen het abstracte en het luisterbare. Hoeveel informatie geef ik de luisteraar en hoeveel houd ik ‘achter’? Voor deze opdracht zal ik onderzoeken hoe zich dat vertaalt naar een sextet zonder harmonische instrumenten, waarbij de volgende vraag centraal zal staan: hoe vind ik ook in deze bezetting de juiste spanning tussen herkenning en abstractie?”

De jury bestond uit Pieter Schoonderwoerd (directeur Jazz Maastricht, afgevaardigde VIP), Sander Grande (programmeur North Sea Jazz) en Koen Schouten (jazz connaisseur/adviseur; presentator Bimhuis Radio; journalist, musicus).

Nieuw album Rise & Fall

Maarten Hoogenhuis bracht op 1 mei zijn derde album uit met zijn trio, getiteld Rise & Fall. Op deze nieuwe plaat horen we saxofonist en componist Maarten Hogenhuis samen met Mark Schilders op de drums en bassist Phil Donkin op de bas.

Hogenhuis kan je onder andere kennen van formaties als BRUUT! en Krupa & The Genes. Hij heeft zelf twee albums gemaakt. Op het debuutalbum 4/3 was zowel zijn trio als kwartet te horen. Op zijn tweede album Mimicry is deze lijn voortgezet en heeft Hogenhuis zich met name gefocust op het componeren voor dit specifieke trio dat bestond uit hemzelf, Mark Schilders op drums en Thomas Rolff op contrabas.

Op het nieuwe album speelt Schilders niet samen met Rolff, maar met de Engelse bassist Phil Donkin.

De Volkskrant was bijzonder lovend en waardeerde het album met 4 sterren.


"Rise & Fall is een voorlopig hoogtepunt in het oeuvre van tenorsaxofonist Maarten Hogenhuis. ★★★★"


- VolkskrantOm deze Spotify playlist te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties