New Generation in Co Live!
De komende weken hoor je de concerten van de jazzmuzikanten uit de serie New Generation

12 november 2018 12:00

Op donderdag 8 november start een nieuw seizoen van de serie New Generation op NPO 2 Extra. In New Generation portretteert de NTR vijf Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek, en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Elke zaterdag hoor je concerten uit de uitzendingen in Co Live!


Een nieuwe lichting jazzmuzikanten in Nederland staat te popelen hun stem te laten horen. Of het nu straight-ahead jazz is, Braziliaans of impro; ze staan klaar om het stokje over te nemen van hun meesters. Maar niet voordat ze nog een tijdje samen hebben opgetrokken om van elkaar te leren. New Generation portretteert vijf Nederlandse jazztalenten die duidelijk een eigen pad zijn ingeslagen in de muziek, en gerespecteerd worden door de generaties die hen voorgaan. Hoe zijn deze grote talenten gekomen waar ze nu zijn en wanneer kruisten hun paden die van de oudere meesters?

In de portretten is er plek voor hun verhaal, maar ook voor live-muziek. De verschillende generaties spelen met elkaar samen in speciale sessies door heel Nederland. En die zijn opgenomen! Elke zaterdag zenden we een concert uit de uitzending van New Generation uit in Co Live!

Het uitzendschema van de concerten op NPO Radio 2 Soul & Jazz ziet er als volgt uit:

 • Zaterdag 10 november - 20:00 uur: Concert Morris Kliphuis
 • Zaterdag 17 november - 20:00 uur: Concert Benjamin Herman Trio & Tim Hennekes
 • Zaterdag 24 november - 20:00 uur: Concert Jasper Blom, Ian Cleaver
 • Zaterdag 01 december - 20:00 uur: Concert Lilian Vieira, Anna Serierse & Nina Rompa


De planning voor de tv-uitzendingen op NPO 2 Extra ziet er als volgt uit:

8 november – 23.15 uur: Oene van Geel x Morris Kliphuis
Het verschil in generatie doet er totaal niet toe voor violist Oene van Geel. Morris Kliphuis is met zijn hoorn een muzikale zielsverwant voor hem. Beiden spelen ze vrij, zijn niet echt in een hokje te plaatsen en spelen ze instrumenten waarvoor ze binnen de jazz hun eigen weg moesten zoeken. In de zoektocht van Morris was Oene was een soort wegbereider voor hem. In het samenspelen vinden ze elkaar.

15 november – 23.15 uur: Joost Patocka x Tim Hennekes
Op zijn 11e ging de wekker iedere ochtend al vroeg om goed voorbereid en warm gedrumd naar de lessen van Joost Patocka te gaan. Op de jong talentafdeling van het conservatorium leerde Joost Tim alles om de beste jazzdrummer te worden. En dat gebeurde. Nu gunt hij hem een podium, en geeft Joost geeft het stokje over aan Tim. Hij doet dat letterlijk en figuurlijk tijdens een concert van het Benjamin Herman Trio.

22 november – 23.00 uur: Jasper Blom x Ian Cleaver
Na maar een paar lessen besloot saxofonist Jasper Blom dat hij niet alleen les wilde geven aan Ian Cleaver maar ook met hem in een band wilde. De trompettist die ooit in een fanfare in de Amsterdamse Jordaan begon, speelt volgens hem op grote hoogte. Ian ontwikkelt zich nu van student tot muzikant en Jasper maakt dat mee. Ze zijn als muzikanten gelijkwaardig maar tegelijkertijd is Jasper ook een mentor voor Ian.

29 november – 23.00 uur: Lilian Vieira x Anna Serierse & Nina Rompa
Zangeres Lilian Vieira kijkt er met weemoed naar terug: de lessen Braziliaanse zang op het Conservatorium met Anna Serierse en Nina Rompa. Hun gedrevenheid, talent en betrokkenheid vulden haar hart. Vorig jaar studeerden de twee zangeressen af aan het conservatorium in Amsterdam. En wat daarna? Volgens Lilian komen ze er allebei.

Terugkijken
Naast bovenstaande uitzendschema, worden de uitzendingen de komende tijd ook herhaald:

De eerste aflevering met Oene van Geel & Morris Kliphuis wordt herhaald op zaterdag 10 november om 18:30 uur, maandag 12 november om 14:10, dinsdag 13 november om 06:30 uur en woensdag 14 november om 09:15 uur.

Na 29 november zijn alle afleveringen terug te kijken via het YouTube-kanaal van NPO Soul & Jazz

NPO 2 Extra
NPO 2 Exra, het themakanaal voor kunst, cultuur en documentaires, is op televisie te zien via Ziggo (kanaal 222), KPN (kanaal 170) of via https://www.npostart.nl/live/npo-2-extra
  Laat een reactie achter  Je moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

  Plaats reactie  0 Reacties