NPO Soul & Jazz

Kamal Keila is album van de week

  1. Nieuwschevron right
  2. Kamal Keila is album van de week

Het Album van de Week komt deze keer van Kamal Keila. Het nieuwe album Christians and Muslims staat deze week in de spotlight en dus hoor je extra veel van zijn muziek voorbij komen in de avondprogramma's op NPO Radio 2 Soul & Jazz.

Het label Habibi Funk legt zich toe op het (opnieuw) uitbrengen van Arabische muziek uit de vorige eeuw. Het album Muslims and Christians van Kamal Keila is het eerste in een reeks van albums die de Sudanese muziekscene als thema hebben.

In hun zoektocht naar muziek ging Habibi Funk op reis naar onder anderen Sudan. Daar troffen ze steeds de naam Kamal Keila aan, en dus besloten ze zich daar op te focussen. Ze spraken met Keila, die nog steeds in Karthoum, een klein dorpje in Sudan woont. Hij weet niet precies hoe oud hij is, maar wel dat hij ergens in de vroege jaren 40 geboren is. In de jaren 60 begon zijn muzikale carrière serieuze vormen aan te nemen, maar tot het opnemen van een album kwam het nooit. Gelukkig zijn er wel live opnames van de Sudanese radio. De Sudanese radiozenders mochten namelijk geen muziek draaien van platenlabels, maar wel live optredens in de studio uitzenden. Dus nodigde ze gewoon heel veel muzikanten uit om te komen spelen.

Het was niet de bedoeling dat de muzikanten de opnames in handen kregen, want de radiozender wilde niet dat ze de muziek zelf zouden gaan uitgeven. Toch heeft Kamal Keila een kopie van de tapes op de kop weten te tikken en die heeft hij al die jaren netjes bewaard. Die opnames vormen nu het album Muslims and Christians.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.