NPO Soul & Jazz

Seun Kuti in het Avondconcert

  1. Nieuwschevron right
  2. Seun Kuti in het Avondconcert

Elke doordeweekse avond hoor je tussen 22:00 & 23:00 uur een bijzonder avondconcert op NPO Radio 2 Soul & Jazz. Recentelijk opgenomen shows door heel het land, of een pareltje uit de rijkelijk gevulde archieven van de NTR & VPRO.

De titel van zijn destijds nieuwste album spreekt boekdelen. From Africa With Fury: Rise moet de luisteraar wakker schudden en meeslepen. Muziek is hier de motor om een sterk sociaal bewogen boodschap over te brengen. Het tekent de afrobeat waarmee Seun Kuti in de voetsporen treedt van zijn wereldberoemde vader Fela Kuti. Als 27-jarige bezingt hij de problemen van deze tijden zoals zijn vader als dertigjarige de misstanden uit de jaren '70 aan de kaak stelde.

Frappant is dat hij dit met dezelfde band doet als zijn vader, Egypt 80. Maar zijn band met dit befaamde orkest is natuurlijk niet nieuw. Reeds als negenjarig jongetje verzorgde Seun met Egypt 80 het voorprogramma van zijn vader. De hypnotiserende mix van jazz, funk en Afrikaanse ritmes en de politieke impact van muziek kreeg hij zo met de paplepel ingegoten. Niet verwonderlijk dat Seun zijn afrobeat als tegengif ziet voor zowel de corporate pop als de corrupte olieindustrie die hij zijn land ziet vervuilen.

Collega Charlie Crooijmans van NPO Radio 2 schreef destijds over dit concert: "Als klein jongetje heeft hij al eens met ze gespeeld, Egypt 80, de originele band van Fela Kuti, maar dan zonder Tony Allen. Eén voor één komen ze on stage en warmen het podium en publiek op. De twee backing vocalisten met prachtig tribaal geverfde gezichten schudden het publiek wakker met hun gepeperde moves. De trompettist soleert, meteen begint één van de fotografen fanatiek te klikken. Nee, waarschuwt een ervaren collega uit het veld, dat is Seun nog niet. De band speelt cool en ontspannen een stomende afrobeat. Seun Kuti komt op en ziet er elegant uit in zijn blouse en pantalon. De twee meiden hebben zich omgekleed en dragen nu kralen kostuums (incl. bling bling horloge). Een peleton fotografen neemt hongerig Seun Kuti en zijn twee voodooprinsessen in het vizier. Dat zie je dus als je helemaal vooraan staat.

Seun laat eerst zijn altsax tot ons spreken voordat hij gaat zingen. Net als zijn vader pakt hij de misstanden aan uit zijn land Nigeria. Expressief vechtdanst hij tegen de Afrikaanse Slave Masters, African Airways en Mr. Big Thief. De stomende afrobeat en Kuti's energie doen z'n blouse verschieten van kleur, zo bezweet raakt hij. Dan maar uit. Nu is tenminste de Fela tattoe op z'n rug zichtbaar."

Luister mee via de livestream!