New Cool Collective's Electric Monkey Sessions 2 is album van de week
27 november 2017 15:50

Elke week staat er een nieuw album in de spotlight op NPO Soul & Jazz. Deze week is dat Sharon Jones & The Dap-Kings' Soul of a Woman! Wist je trouwens dat je 't album van de week terug kunt vinden in onze Album van de Week-playlist op Spotify?


Op 24 november kwam Electric Monkey Sessions 2 uit. De opvolger van het in 2014 verschenen Electric Monkey Sessions. Wederom ging de achtkoppige big band met hulp van geluidstechnicus Kasper Frenkel voor de ‘old school’ manier van opnemen : slechts een handvol takes per songs, sommige zelfs gewoon in een enkele take. En overdubs laten ze maar liever zo. Het levert een album op met lekker in het oor liggende composities. Echt een registratie die een visitekaartje vormt voor de komende optredens. Bandleider Benjamin Herman zweept zijn troepen op, de energie die het New Cool Collective tentoon spreidt is aanstekelijk.

"Remembering the vibe of our Electric Monkey Sessions recordings in 2014 we just had to go back to that same place and it's owner, engineer Kasper Frenkel. Again, the eight of us, all in the same room, bouncing off each other, while Kasper captures the moment, adding a bit of extra flavour with his Lee "Scratch" Perry style dub set-up. Old school recording, a couple of takes for each song, some even straight to tape, no overdubs (well, hardly any…). We're excited! We're proud of this album and anxious to play the tracks live.“

New Cool Collective is een initiatief van orkestleider/saxofonist/fluitist Benjamin Herman, die uitgaat van de ideale combinatie van Latijnse en Afrikaanse ritmes, DJ beats en energieke jazz. Invloeden vanuit de dansbare jazz van de jaren '60 (Art Blakey's Jazz Messengers, Horace Silver e.a.), Latin jazz, easy tune en triphop beats bezorgen New Cool Collective een uniek hedendaags geluid. Het is "gewoon een modern dansorkest voor de jeugd", volgens Benjamin Herman zelf.

1994
The New Cool Collective werd gevormd in 1994 toen een groep zeer getalenteerde musici elkaar vond in een swingende melange van latin jazz, soul, salsa en triphopbeats, onder de leiding van Benjamin Herman, die geïnspireerd raakte door het meespelen op de platen van DJ Graham B in clubs. De groep maakte binnen de kortste keren naam binnen de Amsterdamse clubscene, verzorgde maandelijks een avond in Paradiso, en kreeg al gauw vele festival optredens, waaronder op het North Sea Jazz en Beach Bop. Vaak speelt de groep ze als grote 19-koppige Big Band maar ook regelmatig in kleinere bezettingen.

Afrobeat
Toen ze een keer met de Nigeriaanse Afro-jazz-drumlegende Tony Allen speelden mondde dit uit tot een feest dat enkele nachten doorging en deze ervaring vormde de aanleiding voor de Afrobeat club tour van The New Cool Collective Big Band featuring Tony Allen en de kora-player Ali Boulo Santo.

Eighteen
In 2011 bestaat New Cool Collective achttien jaar, het nieuwste werk krijgt daarom de titel Eighteen. Het is een heel divers album, met invloeden van surf, rock steady, electro tot aan Afro-Cubaans en zelfs dub.

20 jaar jubileum
In 2013 bestaat de groep 20 jaar en dat wordt gevierd met een wereldtournee en een nieuw album genaamd Chin Chin. Op 4 oktober 2013 won de band met deze muziek een Gouden Kalf voor beste filmmuziek op het Nederlands Film Festival.
Laat een reactie achter
Plaats reactie0 Reacties