De Radio 6 Soul & Jazz Top 6 (week 33 van 2015)
07 augustus 2015 18:00

Wekelijks stellen we een lijst met tips samen die de 6 beste nieuwe Soul- & Jazznummers van dit moment bevatten. Je hoort ze op Radio 6 Soul & Jazz, achter elkaar afgespeeld door Rudy Mackay. Dus: Zet 'm op Rudy!


De Soul & Jazz Top 6 gaat veranderen! Waar we eerst nog naar de 6 meest relevante artiesten van de week keken, zullen we het vanaf nu anders aanpakken. Elke week schotelen we je de 6 beste nieuwe releases van die week voor. Met als klap op de vuurpijl de nieuwe Schijf van 6, die elke week als nummer 1 wordt gepresenteerd!

#1. Leon Bridges – 'Smooth Sailin''

Hij is ineens niet meer weg te denken, Leon Bridges. Hij reist de wereld rond en speelt overal zijn debuutalbum Coming Home. Op North Sea Jazz dit jaar heeft hij nog meer zieltjes veroverd, want de show in Paradiso is nu stijf uitverkocht! Bridges haalde voor 'Smooth Sailin'' de inspiratie uit oude gospelmuziek en gebruikt een schip als metafoor voor het terugkeren van God. Hij begon te schrijven en kneedde het naar eigen zeggen zo dat het net een leuke meid is waar je gedag tegen wilt zeggen. Deze week hoor je hem extra vaak voorbijkomen op Radio 6, want het is de nieuwe Schijf van 6!

#2. Benny Sings – 'Straight Lines'

Benny Sings is het alter-ego van de 38-jarige Tim van Berkestijn uit Dordrecht. Een muzikant in hart en nieren, die zich niet laat vangen door één bepaalde stroming in de muziek. Hij maakte eerder hiphop, luisterde naar jazz en soul, en het zijn dan ook vooral die drie stromingen die je vooral terughoort in zijn muziek. 'Straight Lines' is de eerste single en een voorproefje van zijn vijfde studioalbum, dat later dit jaar uit moet komen.

#3. Brooklyn Funk Essentials – 'Dance Or Die'

Brooklyn Funk Essentials is een acid-jazz-, funk- en hiphopcollectief. In 1993 sloegen producer Arthur Baker en bassist en musical director Lati Kronlund de handen ineen en richtten ze de band Brooklyn Funk Essentials op. De groep werd samengesteld met vele muzikanten, van zangeressen, tot blazers en percussionisten, met vele verschillende culturele afkomsten. Met hun vijfde album Funk Ain't Ova laat het collectief zien dat ze nog steeds heerlijke muziek kunnen maken. Het nummer doet de titel 'Dance Or Die' eer aan, want het funky ritme en de blazers laten je gegarandeerd meebewegen.

#4. Con Brio – 'Give It All'

Con Brio is de band rondom zanger en gitarist Ziek McCarter. De uit San Fransisco afkomstige band maakt een bruisende mix van uptempo soul, rhythm & blues en dansbare funk. Vrij vertaald betekent Con Brio dan ook 'met vuur' of 'levendig', dus ze doen hun naam zeker eer aan. Debuut-EP Kiss The Sun kwam eerder dit jaar uit en werd ook op het Amerikaanse SXSW-festival goed ontvangen. Sindsdien is de band non-stop aan het touren geweest en mocht je 'Give It All' net zo leuk vinden als wij, krijg je in september de kans om de band live te zien, want ze staan nu al gepland voor 5 shows!

#5. Lianne La Havas – 'Green & Gold'

Lianne La Havas was 'Unstoppable' op North Sea Jazz dit jaar. Wat een show gaf ze daar weg! En nu is haar nieuwe track 'Green & Gold' uit, afkomstig van haar tweede studioalbum Blood. Lianne schrijft het nummer wanneer ze een reis naar Jamaica maakt om haar roots op te zoeken. Tijdens de trip komt de tekst "green and gold" in haar op, dat dan weer een afspiegeling is van de kleuren van de Jamaicaanse vlag. In het refrein zingt ze over een "ancient stone", dat dan weer op haar Griekse afkomst duidt. La Havas vindt hierdoor 'Green & Gold' dan ook een soort van autobiografie, met semi-autobiografische teksetn over opgroeien, haar roots vinden en haar voorouders begrijpen en waarderen.

#6. Tyler Kinchen & The Right Pieces – 'Turn It On (Electricity Bill)'

Jazz, funk, blues, 'tropische muziek', je hoort het allemaal terugkomen in de muziek van Tyler Kinchen. Hij en zijn band The Right Pieces komen uit Louisiana en hebben eerst het hedendaagse 'chitlin circuit' afgestruind voordat ze daadwerkelijke shows kregen. 'Turn It On (Electricity Bill)' is een voorproefje van het nieuwe album Acoustic Disdrometer dat in oktober zal verschijnen. Helaas is het nummer nog nergens te streamen, dus schotelen we je bij gebrek hieraan hun oude single 'What Must I Do?' voor. Ook zeker geen straf, wat ons betreft!
Laat een reactie achter
Plaats reactie0 Reacties