Track of the Day: The Trammps - Shout (#620)
26 juli 2015 12:00

"I still remember when we used to be nine years old, yeah, I was a fool for you from the bottom of my soul."


We zitten dit weekend goed in de covers. Gisteren bespraken we de Brand New Heavies cover van 'Midnight At The Oasis' en vrijdag namen we het coveren van The Isley Brothers onder de loep. Vandaag gaan we juist een cover van een Isley-nummer als Track of the Day in het zonnetje zetten. Namelijk:

Lonely Teardrops

Ronald, Rudy en O'Kelly Isley staan in 1959 op een podium in Washington, DC, waar ze het publiek volledig inpakken met hun energieke show. The Isley Brother zitten midden in hun versie van Jackie Wilsons 'Lonely Teardrops', wanneer Ronald de zin 'WEEEEEELLLLLL you make me wanna shout' het publiek in slingert. Al snel reageren zijn twee broertjes, waardoor er een call-and-response improvisatie op het podium ontstaat, dat de broers kennen uit hun verleden bij de kerkkoren waar ze hebben leren zingen. En met succes, want publiek gaat uit zijn dak.

Routine

Wanneer ze zien dat Jackie Wilson een soortgelijk stop-and-go stuk in zijn optredens heeft ingebouwd, weten de broertjes dat ze goud in handen hebben. En dus wordt het een routine die ze steeds vaker op het podium gebruiken. Dat levert zo veel positieve reacties op, dat RCA Records-baas Howard Bloom voorstelt om het als een single uit te gaan brengen.

Hoewel het nummer niet het grote succes wordt dat Bloom voor ogen heeft, zal het wel uitgroeien tot een van de grootste hits van de broertjes Isley. In hun thuisland komt het nummer niet verder dan plaats 47 in de Billboard charts, maar weet het uiteindelijk wél meer dan een miljoen keer over de toonbank te gaan. Van de opbrengst van het nummer kopen de jongens een huis voor hun moeder.

The Trammps

Maar, zoals ook al in deze Track of the Day beschreven, het uiteindelijke succes van het nummer komt niet alleen op hun naam te staan. Meermaals wordt 'Shout' gecovered door andere artiesten en vaak nog succesvoller ook. Onder die velen die zich aan het nummer wagen, zitten ook The Trammps. Zij weten in 1975 een disco-versie van het nummer te maken die de dansvloer tot op de dag van vandaag nog weet te vullen. De aanstekelijke melodie van de Isleys wordt nog maar eens aangezet door de vrolijke discodeunen en meerstemmigheid van The Trammps. Er is echter maar 1 land waar The Trammps met hun versie van 'Shout' de hitlijsten weet te behalen en het zelfs nog tot een top 10-hit schopt: bij ons in Nederland.

Tijdens de Zwarte Lijst introduceerden we een nieuw item: Track of the Day, waarbij we het verhaal achter een ZL-plaat vertelden. Dit was zo leuk om te maken en de reacties waren zo positief, dat we hebben besloten de rubriek te continueren. De plaat in kwestie wordt op werkdagen door onze Pieter en in het weekend door onze Rudy gedraaid. Crossmediaal opzeker!
Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties