De Radio 6 Soul & Jazz Top 6 (week 29 van 2015)
17 juli 2015 17:27

In samenwerking met de Mega Top 50 en gebaseerd op de actualiteit stellen we wekelijks een lijst samen met de populairste Soul & Jazz artiesten van dit moment. Je hoort ze op Radio 6 Soul & Jazz, vandaag achter elkaar afgespeeld door Pieter Kok. Dus: Zet 'm op Pieter!


#1. Jett Rebel (with the Chaka Khan band)

Jett Rebel was de held van de afgelopen NSJ-zaterdag. Hij bracht eerst zelf met zijn eigen band een volle Nile-zaal in vervoering, maar deed daarna ook nog iets waar je alleen maar respect en lof voor kan hebben. Chaka Khan nam voor haar optreden de Radio 6 Soul & Jazz Icon Award in haar kleedkamer in ontvangst en liet al weten dat ze enorm last had van haar keel en stem. Na een kleine twintig minuten optreden verliet ze dan ook huilend het podium. Haar achtergrondzangeressen namen de zang over en zelfs Jett Rebel kwam een versje meezingen met de band van Chaka Khan.

#2. Typhoon

Typhoon kon het zelf nog niet geloven, dat hij vrijdag het stralende middelpunt van de Nile zou zijn. Waar hij vorig jaar nog op het buitenpodium de Mississippi stond, mocht hij nu als artiest in één van de grootste zalen van het North Sea Jazz Festival aantreden. Hij was één van de eerste acts van het festival. Stralend middelpunt van dit blije muzikale feest is en blijft Typhoon, die het publiek (net binnen en nog een beetje onwennig) uiteindelijk helemaal weet in te pakken. De Nile, uiteindelijk toch zo goed als helemaal gevuld is opgewarmd en klaar voor een heerlijk North Sea Jazz 2015.

#3. Mary J. Blige

Mary J. Blige was één van de hoogtepunten van het festival. De Nile was zo afgeladen vol met fans, dat de rest van de zalen wel zo ongeveer leeg moet zijn geweest. Het publiek kon elk nummer woordelijk mee zingen. Alles wat ze zei werd met luid gejuich ontvangen en ze hield het publiek dan ook met speels gemak tot het allerlaatste nummer vast. Ze had haar classics tot het laatst bewaard, bij 'I'm Going Down' uit '94 nam het publiek de zang van haar over. En 'No More Drama' gaf een hele zaal kippenvel. Blige gaf alles in dit nummer, het kwam echt uit haar tenen. Aan het einde ervan liet ze zichzelf op het podium vallen. Gelukkig wist ze zichzelf ook weer op te rapen, want het publiek had de U2 cover 'One' en 'Family Affair' niet willen missen.

#4. Paolo Nutini

Paolo Nutini mocht de door Jett Rebel en Chaka Khan warmgedraaide Nile platspelen. En deed dat met verve. Want wat een mix kan hij afleveren op het podium! Misschien waren de twee eerder genoemde acts wel gewoon het voorprogramma van Paolo Nutini?! Elk nummer lijkt uit z'n tenen te komen, bijna pijn te doen. Maar wat er uit komt is hemels. Nutini lijkt net zo blij te zijn met zijn publiek als zij met hem. Bij elk applaus klapt hij zelf voor de zaal. "From the stage you look so good!”. Er is ook zo goed als geen verloop in de zaal, zelfs buiten staan mensen die een glimp van de zanger op willen vangen of in ieder geval een paar noten mee willen pakken.

#5. D'Angelo

D'Angelo heeft meerdere kenmerken die eruit springen. Een daarvan is het structureel te laat op het podium verschijnen. Zo ook op North Sea Jazz 2015, waar hij een half uur te laat begint. Hij lijkt de set er vervolgens een beetje vlug doorheen te jagen, maar wat een klasse heeft hij. Pauzes tussen nummers? Doet 'ie niet aan. De originele lengte en uitvoering van een nummer spelen? Waarom zou je? Nee, D'Angelo pakt elke track anders aan en alsof het de laatste keer is dat hij hem speelt, om zonder enige pauze aan het volgende muzikale deel te beginnen. D'Angelo laat hits als 'Brown Sugar' en 'Really Love' voorbij komen, maar deze nummers dienen allemaal als voorbereiding voor de echte knaller: 'Sugah Daddy'. Waar eerst alleen het ritmisch aangelegde publiek meedanst, doet nu iedereen enthousiast mee. 

#6. Jamie Cullum

Er is niemand die zich zó thuis voelt op het podium, en specifiek dit podium, als Jamie Cullum. Hij kent zijn publiek, zijn publiek kent hem en hij is niet bang om daarmee te spelen. Jamie Cullum is overal, bespeelt (en bespringt) alle mogelijke instrumenten en leidt zijn eigen orkest. Hij gaat tot het randje, maar nooit eroverheen, behalve dan wanneer hij op en van zijn vleugel springt. Jamie laat zich vanavond van zijn beste kant zien en vraagt hetzelfde van zijn publiek, die dat met alle liefde voor hem doet. Het is niet voor niets een plusconcert, want van beide kanten is het een topavond. Jamie Cullum is blij weer op North Sea Jazz te zijn, waar hij inmiddels een regelmatig terugkerende attractie is geworden. Hij herkent zelfs een aantal trouwe gezichten en zegt thuis te komen als hij hier is.

Foto's 1 t/m 5 door Ben Houdijk, foto 6 door Roel Jorna.
Laat een reactie achter
Plaats reactie0 Reacties