De Radio 6 Soul & Jazz Top 6 (week 5 van 2015) in het teken van NSJ15
30 januari 2015 16:27

In samenwerking met de Mega Top 50 en gebaseerd op de actualiteit stellen we wekelijks een lijst samen met de populairste Soul & Jazz artiesten van dit moment. Je hoort ze op Radio 6 Soul & Jazz, achter elkaar afgespeeld door Pieter Kok. Dus: Zet 'm op Pieter!


Jan Willem Luijken maakte deze week bij Jaap Brienen in de ochtendshow een groot aantal bekend die op North Sea Jazz 2015 staan. Zo'n groot aantal zelfs, dat Pieter heeft besloten de hele Top 6 van deze week in het teken van NSJ15 te stellen. Deze 6 (en veel meer) komen dus naar Rotterdam deze zomer:

1. Herbie Hancock

Het nieuws dat Herbie Hancock na 37 jaar weer de handen ineenslaat met die andere magiër op toetsen Chick Corea, zorgde voor een siddering door de mondiale jazzgemeenschap. En waar we aanvankelijk betreurden dat Nederland niet was opgenomen in hun tourneeschema, sprongen we een gat in de lucht toen Luijken bekend maakte dat het duo ook North Sea Jazz zal aandoen.  

2. Laura Mvula

Als we het dan toch hebben over twee grootheden die samenwerken, dan verdient Laura Mvula ook een speciale vermelding. Gregory Porter, een usual suspect van Radio 6, heeft namelijk een zogeheten deluxe-versie opgenomen van zijn album The Liquid Spirit. Hierop heeft hij meerdere duetten opgenomen met onder andere Jamie Cullum en Ben L'Oncle Soul. Het nummer 'Water Under Bridges' vond Porter geschikt om samen te zingen met Mvula, die op zondag 12 juli met het Metropole Orkest op North Sea Jazz zal optreden.  

3. Paolo Nutini

Sinds het overlijden van Joe Cocker rust er een zware last op de schouders van de Schot Paolo Nutini, aangezien hij de belangrijkste kandidaat is om in de voetsporen van Joe Cocker te treden als beste soul- en jazzzanger in de UK. Dat zijn album Caustic Love al een tijdje in de Top 10 van de Album Top 100 staat, helpt daarbij natuurlijk. Nutini treedt zaterdag 11 juli op bij North Sea Jazz.   

4. Lionel Richie

Fans van het eerste uur hopen heimelijk dat North Sea Jazz 2015 het moment wordt, waarop Lionel Richie de tijd rijp acht om Nederland aan te doen met de overige leden van The Commodores. Want hoewel Richie solo de hits aaneenreeg, beginnen onze heupen pas echt te wiegen wanneer we krakers als 'Brick House', 'Nightshift' en 'The Bump' horen langskomen. Lionel Richie treedt zaterdag de 12de op op NSJ.   

 5. Melody Gardot

Wat was ze nerveus toen ze een paar weken terug in The Royal Opera House in Oman een concert gaf. Niet omdat ze plankenkoorts kreeg, maar omdat ze voor het eerst zonder wandelstok het podium opklom. In 2003 werd ze op haar fiets aangereden door een auto, waardoor ze een jaar lang in een ziekenhuisbed heeft moeten liggen, vanwege ernstige verwondingen aan hoofd en ruggengraat. Sindsdien is ze in veel gevallen genoodzaakt om een wandelstok te gebruiken. Haar stem is gelukkig niet aangetast. 

 6. Stanley Clarke

'Turn up the bass'. Dit adagium gaat zeker op voor Stanley Clarke, een van de meest funky bassisten op deze aarde. Net als Herbie Hancock heeft Clarke het genoegen gekend om samen met Chick Corea te spelen in diens band Return of Forever, waarmee hij in totaal acht albums opnam. Op North Sea Jazz komt Clarke met zijn eigen band, waar hij op vrijdag 10 juli het podium zal bestijgen. 

 
Laat een reactie achter
Plaats reactie0 Reacties