Simone interviewt rockfotograaf Bob Gruen
Fotograaf van onder andere John Lennon, the Who, Blondie en vele anderen

25 september 2017 17:10

Afgelopen vrijdag- op zaterdagnacht heeft Simone rockfotograaf Bob Gruen op NPO Radio 2 geïnterviewd.


Bob heeft al heel wat artiesten gefotografeerd in zijn carrière, maar de foto die hij nam van John Lennon met zijn New York t-shirt in ’74 is wellicht de foto die het meest bepalend voor zijn carrière was. Je herkent hem misschien wel van de opdruk op moderne kleding.

Het begin
Bob’s carrière begon op een aparte manier. Hij had niet genoeg geld om een kaartje te kopen voor het optreden van Bob Dylan. In plaats daarvan probeerde hij een fotopas te krijgen en vervalste hij een persbrief. Daarna praatte hij zijn weg naar binnen.

‘’Back in the 60s, my idea was to turn on, tune in and drop out. And I dropped out to work with this Rock ’N’ Roll band, not knowing that I was actually falling into my career.’’ Voordat hij het doorhad was hij de vaste fotograaf geworden van een rockband en werd hij steeds meer gevraagd door allerlei andere platenlabels.

Werken met Lennon en Ono
Bob ontmoette John Lennon en Yoko Ono in New York. Hij bezocht een theater zonder te weten dat zij daar ook zouden zijn. Geschokt dat hij in dezelfde ruimte was als hen nam hij een aantal foto’s van het stel. Ze vroegen persoonlijk aan Bob of hij de foto’s kon afgeven bij hun appartement.

Een aantal maanden later ontmoette ze elkaar weer, na een optreden waar Bob foto’s van had gemaakt. Dit was het begin van een hechte vriendschap.

Vrijheid
Bob is graag onderdeel van het gehele plaatje. Hij wil niet alleen de artiest zien optreden maar ook het publiek daarop zien reageren. Op deze manier kan hij het evenement ervaren als een vrij geheel.


"For me, music, and especially Rock ’n’ Roll, is about freedom. It’s about the freedom to express your feelings very loudly. I think that people should be free to express their feelings."


- Bob GruenMeer dan fotos
Bob heeft heel wat awards gewonnen voor zijn werk. Ook is er een documentaire gemaakt waarin artiesten die door hem gefotografeerd zijn praten over het verhaal achter de foto. De titel van deze award-winnende film is Rock ’N’ Roll Exposed, The Photography of Bob Gruen.

Om deze video te bekijken moet je toestemming geven voor social media cookies.Het interview
Het hele interview met Bob Gruen is terug te luisteren via deze link! http://radio2.nu/interviewbobgruenOm dit Facebook-bericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.


Laat een reactie achterJe moet minimaal 16 jaar zijn om deel te nemen aan deze dienst. Wil je meer informatie over hoe NPO omgaat met je gegevens, lees dan ons privacy statement

Plaats reactie0 Reacties