Podcast - Vrije Geluiden 2 Go
VPRO Vrije Geluiden is voor echte muziekliefhebbers die ook buiten de gebaande paden luisteren. Voor mensen die op zoek zijn naar de niche waarvan ze niet eens wisten dat die bestond. Mensen die het avontuur binnen soul, jazz en wereldmuziek opzoeken. Nieuwe tracks èn parels uit het archief. Je host is Iddo Havinga!

Afleveringen

Aflevering 3: Jazzlegende Thelonious Monk op een middelbare school & drummer Han Bennink over vrije improvisatie

Na meer dan vijftig jaar is een bijzondere concertopname opgedoken van een optreden dat pianist Thelonious Monk in 1968 gaf op een middelbare school in Californië. In deze aflevering hoor je het bijzondere verhaal hierachter, maar ook artiesten die sindsdien zijn geïnspireerd door de eigenzinnige en uit duizenden herkenbare stijl van Monk.

In de tweede helft gaat het over de jazzbeweging die in de jaren zestig deze eigenzinnigheid tot het uiterste doorvoerden: free jazz. Terwijl in Amerika alle muzikale regels op losse schroeven stonden, nam de vrije improvisatie in Nederland met onder andere de Instant Composers Pool (ICP) een eigen afslag. ICP-mede-oprichter drummer Han Bennink vertelt waarom hij naast zijn 'gewone' jazzwerk ook juist zo aangetrokken werd door een meer vrije manier van expressie. En over waarom sommigen daar helemaal niet blij mee waren....

Aflevering 2: Muziek voor déze tijd & Boy Edgar Prijs-winnaar Ack van Rooyen over bebop

In de tweede aflevering van Vrije Geluiden 2 Go viert host Iddo Havinga de 90e verjaardag van jazzgigant Sonny Rollins, klinkt muziek die alleen nú gemaakt had kunnen worden en praat hij met trompettist/flügelhornist en Boy Edgar Prijs-winnaar Ack van Rooyen. Ook van Rooyen werd dit jaar 90, en hij vertelt hoe hij in de jaren veertig overdonderd werd door de opkomst van bebop. Wat maakte die nieuwe jazzstijl zo revolutionair? En waarom was het zo moeilijk om het na te spelen?.

Aflevering 1: Londense jazzvernieuwers & de elektrische aardverschuiving van Miles Davis

In de eerste aflevering van de splinternieuwe podcast Vrije Geluiden 2 Go laat host Iddo Havinga nieuwe muziek horen van Londense jazzvernieuwers, zoals Nubya Garcia, de 29-jarige saxofoniste die hard op weg is het nieuwe boegbeeld van de Londense jazzbeweging te worden. Ook duikt hij in het archief van Vrije Geluiden met een bijzondere live-opname en er is, zelfs in coronatijd, een festivaltip. In het tweede deel spreekt hij met jazzauteur Paul Tingen over een van de meest fascinerende periodes in de carrière van jazzlegende Miles Davis: zijn wilde, elektrische experimenten van eind jaren zestig.

Nummers (of fragmenten uit):
Nubya Garcia – The Movement Continues (SOURCE)
Jacob Collier – Flintstones
Jacob Collier – Fascinating Rhythm
Jacob Collier – In My Bones (Djesse vol. 3)
Niels Broos & Jamie Peet – Improvisatie (eigen opname VPRO)
Miles Davis – Bitches Brew (Bitches Brew)
Miles Davis – Prelude (Part 1) (Agharta)
Miles Davis – Circle in the Round (Miles Davis Quintet 1965-'68)
Miles Davis – Water on the Pond (Miles Davis Quintet 1965-'68)
Miles Davis – He Loved Him Madly (Get Up With It)
Miles Davis – Miles Runs the Voodoo Down (Bitches Brew)
Art Blakey & The Jazz Messengers – A Night in Tunisia (A Night in Tunisia).

Vanaf zondag 6 september

.