Podcast - Psychocandy
Met Psychocandy geeft Lotje IJzermans, bekend als dj van legendarische VPRO-radioprogramma's Nozems A Go Go en Villa 65, muziekliefhebbers met een alternatieve popsmaak een nieuw muzikaal thuis. Wekelijks heeft Lotje een muzikant(e) te gast die een belangrijke muzikale invloed met de luisteraar deelt. Daarnaast deelt ze een breed scala aan eigentijdse bands en artiesten. Ze blikt ook terug naar invloedrijke muziek uit het verleden, onder meer met verhalen en legendarische opnamen uit het VPRO-archief. De titel van de podcast verwijst naar het gelijknamige album van The Jesus and Mary Chain, met daarop VPRO’s allereerste Song van het Jaar, ‘Just Like Honey’ (1985). Die song opent dan ook de eerste aflevering van Psychocandy.

Afleveringen

#15: Willem Smit (Canshaker Pi, Personal Trainer)

Tracklist 
Happy Mondays - Kinky Afro
L'Epee - Dreams
The Allergies - Every Trick In The Book
Nina Simone - Plain Gold Ring
Sports Team - Fishing 
Tindersticks - The Amputees
Personal Trainer - The Lazer 
Royal Headache - Wouldn't You Know
MGMT - Hand It Over 
Rex Orange County - 10/10
Björk - Violently Happy 
Lady Wray - Come On In 
Pom Pom Squad - Cherry Blossom
Ariel Pink - Lipstick.

#14: Otto Wichers (Lucky Fonz III)

In deze aflevering van Psychocandy zoals altijd de beste alternatieve muziek van nu, met een neus voor nostalgie. Daarnaast schuift muzikant Otto Wichers aan, beter bekend als Lucky Fonz III, om onder andere te praten over ouder worden en wat dat met je muziek doet. Hij kiest een plaat uit die 180 graden van zijn eigen stijl afwijkt. Welke? Luister het in de podcast! Daarnaast zijn er live-opnames van Claw Boys Claw uit 1993 uit Villa VPRO. 

Tracklist
Portishead - Sour Times
Miles Kane - Blame It On The Summertime
Sudan Archives - Confessions
Big Star - September Gurls
The S.L.P. ft. Little Simz - Favourites
Tamino - Crocodile
Lucky Fonz III - App Me
Furyan - Kokeen
Andrew Bird - Sisyphus
Slotface - Stuff 
Claw Boys Claw - Rosie
Des Rocks - Living Proof
Isobel Campbell - Ant Life
Mark Lanegan & Isobel Campbell - Deus Ibi Est.

#13: Tom Barman

In deze aflevering van Psychocandy zoals altijd de beste alternatieve muziek, uitgekozen door Lotje IJzermans. Te gast is Tom Barman, die je kan kennen als zanger en gitarist van dEUS. Wat je misschien nog niet wist is dat hij al jaren gegrepen is door de jazz. Sinds 2014 vormt hij met onder andere saxofonist Robin Verheyen de groep TaxiWars, waarvan het album Artificial Horizion op 6 september uitkomt. 

Tracklist
Public Enemy - By The Time I Get To Arizona
Life - Bum Hour 
D'Angelo & GZA - Ibtihaj
Cigarettes After Sex - Heavenly 
Los Coast - Monsters 
TaxiWars - Sharp Practice 
Mc 900 ft. Jesus - The City Sleeps
Jade Bird - I Get No Joy
The Mighty Breaks - Supervision 
The Replacements - Bastards Of The Young
Lana del Rey - How To Disappear 
Fuzzbox - XX Sex 
Swim Deep - To Feel Good.

#12: Djurre de Haan (AWKWARD I)

In deze aflevering van Psychocandy zoals altijd de beste alternatieve muziek, uitgekozen door Lotje IJzermans. Singer-songwriter Djurre de Haan, beter bekend onder zijn alias AWKWARD i, schuift aan. Hij kiest een plaat uit van Amerikaanse 'outsider-folk'-zanger Michael Hurley. De live-opnames in deze aflevering zijn van de garagerockers Dead Moon uit Oregon, die in 1992 in Villa VPRO speelden. 

Tracklist
Manic Street Preachers - Motorcycle Emptiness
Sampa the Great - Freedom
Real Derek - Bricks
Air - All I Need 
Allah-Las - In the Air 
The 1975 - People
AWKWARD i - A Boat Beneat a Sunny Sky
Michael Hurley - Werewolf
Sunflower Bean - I Was A Fool
Samm Henshaw - The World Is Mine
Dead Moon - Down The Road 
Clive Tanaka y su orquesta & Andrew Pelletier - Deep, Deep, Deep, Deep in the Dark 
Manu Chaio - Me Gustas Tu.

#11: Pepijn Lanen (Faberyayo)

Deze week is te gast Faberyayo (Pepijn Lanen) over onder andere zijn nieuwe plaat.

Uit het archief: Beck - Loser (opgenomen in Melkweg, 1994)

Tracklist
Radiohead - My Iron Lung
Michael Kiwanuka - You Ain't The Problem
Sofie Winterson - Moral
New York Dolls - Personality Crisis
Girl Ray - Show Me More
Bov Iver - Naeem
Faberyayo - Legokastelen
Nakes Eyes - When The Lights Go Out
Billie Eilish - When I Was older
Iggy Pop - James Bond
Beck - Loser
Bells Rapid - You Made It
Chance The Rapper ft. Death Cab For Cutie - Do You Remember
The Postal Service - Such Great Heights.

#10: Harm (Weval)

Deze week een Lowlands special met alleen artiesten die op Lowlands staan dit weekend. Harm (Weval) is te gast en hij neemt iets heel bijzonders mee: een niet uitgebrachte plaat van February Mountaine.

Uit het archief: Blur opgenomen in 1999.

#9: Loes Wijnhoven (Clean Pete)

Te gast is Loes Wijnhoven van Clean Pete. Ze vertelt o.a. over hun project op de Parade waar ze nu mee touren, en over hun nieuwe (kerst) plaat die in november verschijnt

Uit het archief: live opnamen van de Smashing Pumpkins uit Nozems a Go Go uit 1992..

#8: Tessa Rose Jackson (Someone)

In aflevering 8 van Psychocandy, de podcast over alternatieve muziek, is Tessa Rose Jackson te gast. Onder nieuwe naam Someone bracht ze eind vorig jaar de plaat Orbit uit, met een bijbehorende augmented reality-app. Een paar weken geleden nam ze een EP op met covers van klassiekers van het Franse synth-duo Air. Lotje en Tessa praten waarom ze geen Tessa Rose Jackson meer heet. 

Uit de VPRO-archiefbak zenden we dit keer My Morning Jacket uit: Club Lek uit 2001..

#7: Jelle Paulusma (Daryll-Ann, Her Majesty, Paulusma)

Te gast is Jelle Paulusma (van o.a. Daryll-Ann, Her Majesty, en zijn eigen project Paulusma waar hij net een nieuwe plaat mee uit heeft, Some How, Any How) met een verassende plaatkeuze.
Er zijn live archief opnamen te horen van Urban Dance Squad uit 1987..

#6: Sofie Winterson

Sofie Winterson is te gast. Ze hebben het over vrouwen in de popmuziek en over dreampop, haar keuze is een nummer van Beach House.
En live opnamen van: Bettie Serveert - Kid's Allright. Uit Nozems van 26 feb 1992..

#5: Spinvis

Voor de vijfde aflevering van Psychocandy komt niemand minder dan Erik de Jong alias Spinvis over de vloer bij Lotje Ijzermans. Daarin krijg je te horen hoe Erik de Jong als muzikant naar muziek luistert. Bovendien heeft Lotje live opnames van 'Buena' van de alternatieve rockband Morphine weten te ritselen, om je even mee terug te transporteren naar 1993..

#4 Richard Janssen (The Fatal Flowers)

Frontman Richard Janssen (The Fatal Flowers) schuift aan bij Lotje. Ze praten over de plotse reünie en de shows. Daarnaast live opnames van Nick Cave in de VPRO studio uit 1990..

#3: Tim Knol

Gast: Tim Knol. De gast deze week behoeft eigenlijk geen intro meer, het gaat namelijk om singer-songwriter Tim Knol. Lotje neemt een sprong in Bluegrass en praat met Tim over zijn diverse projecten. Verder gaan we terug naar 1986 toen de Australische band The Triffids een sessie deed in de VPRO studio..

#2: Mason

DJ Mason is te gast bij muzikantenmuziek. De duizendpoot Mason scoorde onder andere hits die te horen waren in Engeland, Spanje en Nederland, richtte zijn eigen platenlabel Animal Language op en vormt sinds dit voorjaar samen met DJ Joost van Bellen en DJ/Rapper Willie Wartaal het trio The Rad Pack.

Naast gast Mason ook oude liveopnames van The Cramps in de Jaap Edenhal in 1990. En een prachtverhaal over hoe Lotje de band destijds ontmoette..

#1: Jasja (Indian Askin)

Te gast: Jasja (Indian Askin).
We gaan van start met een bomvolle eerste aflevering! Lotje vertelt daarin over haar ontmoeting met Sonic Youth en over de liveopnames van dEUS in de studio. Daarnaast is Jasja Offermans, bassiste van de Nederlandse band Indian Askin, ook nog eens te gast in de rubriek Muzikanten Muziek. Kortom: luisteren dus..