Podcast - Heb Een Mening
Rick van Velthuysen trekt het land in om verhaal te halen over wat Nederland bezighoudt. Maak van je hart geen moordkuil. Spreek je uit. Heb een mening!

Afleveringen

#5 - Ingenieur Leon Adegeest

In deze aflevering spreekt Rick van Velthuysen met ingenieur Leon Adegeest, de man die als actievoerder Lelystad Airport stillegde en ons ‘de onbetrouwbare overheid’ toonde.

Keer op keer schoot hij grote gaten in de milieurapporten van Lelystad Airport, waarmee hij verantwoordelijk minister Cora van Nieuwenhuizen telkens in verlegenheid bracht, die ook nog eens de ondankbare taak had ‘de rotzooi’ van haar voorgangers op te ruimen.

Leon Adegeest vertelt in deze podcast hoe zijn aanvankelijke gedachten dat “het ministerie wat foutjes moest hebben gemaakt” is omgeslagen naar “Dit zijn geen fouten meer, maar doelredeneren. Een strafzaak waardig, dus ik ga aangifte tegen de overheid doen!”

Als burger wil je kunnen vertrouwen op onze overheid. Hebben gekozen politici en bestuurders ondertussen nog wel vat op de ministeries met hun ambtenaren, die steeds autonomer lijken te opereren, maar te allen tijde toch onschendbaar blijken te zijn?

Luister naar het verhaal van Leon Adegeest, die nu zover is dat hij vindt dat Lelystad Airport, na alles wat er gebeurd is, nooit meer open zou mogen gaan, tenminste als de BV Nederland nog haar geloofwaardigheid wil blijven behouden..

#4 - Comedian en influencer Tisjeboy Jay

Rick van Velthuysen spreekt met comedian en influencer Tisjeboy Jay. In 2018 deed hij nog mee aan Temptation Island. Ook was hij bekend van zijn humoristische en frisse filmpjes voor Dagblad De Limburger.

Deze filmpjes wisten steeds vaker de andere kant van 'de grote rivieren' te bereiken. Next step was het in eigen beheer opnemen van online video's, waarin de actualiteit en humor hand-in-hand gingen. Jay durft hierin ook duidelijk stelling te nemen.

Rick van Velthuysen was ook op zoek naar een duidelijke eigen mening uit de hoek van de comedians. Ondertussen is Tisjeboy Jay meer dan online grappig en had hij zijn eigen theatertour, totdat de Corona uitbrak en Jay weer teruggeworpen werd op online.

Tisjeboy Jay heeft in zéér korte tijd alleen al op Facebook bijna 300.000 volgers weten te realiseren. Reden genoeg voor Rick van Velthuysen om naar Sittard af te reizen, om Jay in zijn eigen omgeving te ontmoeten en met hem te praten over de Corona-maatregelen en over racisme en de protesten, waarin hij verrassend anders denkt en dus duidelijk een eigen mening heeft.

Beluister het nu in de vierde aflevering van 'Heb een mening!'.

#3 - Corona-criticaster Willem Engel

Rick van Velthuysen spreekt met Willem Engel, biowetenschapper en criticaster van het coronabeleid in Nederland. Als zelfverklaard ‘nar van de wetenschap’ wil hij beleidsmakers aan hun verstand brengen dat ze er helemaal naast zitten met hun aanpak van het coronavirus. Waarom durven kritische artsen en wetenschappers zich niet uit te spreken en zijn de voorspellingen van het RIVM onbetrouwbaar? Waarom is de anderhalvemeter-regel een vorm van onderdrukking en in strijd met de grondwet? En wat heeft ons schuldgevoel te maken met de huidige aanpak?

Beluister het nu in de derde aflevering van ‘Heb een mening!’.

#2 - AD-columniste Angela de Jong

Rick van Velthuysen spreekt met televisierecensent en columniste Angela de Jong over het veranderende medialandschap en de toekomst van televisie. Waar staan we over tien jaar met televisie in Nederland? Hoe ziet de markt er dan uit? En wordt het niet eens tijd dat televisie uit het reservaat 020 en 035 wordt getrokken?

Beluister het nu in de tweede aflevering van ‘Heb een mening!’.

#1 - Klinisch ethicus Erwin Kompanje

Rick van Velthuysen spreekt met Erwin Kompanje, klinisch ethicus aan het Erasmus MC Rotterdam, over de coronacrisis. Waar zijn collega-wetenschappers vaak kijken naar de feiten en cijfertjes, daar kijkt Kompanje als filosoof en out of the box denker juist breder naar de gevolgen van de coronacrisis en de gevolgde aanpak.

Volgens Kompanje, straatvechter onder de ethici op de grootste IC van Nederland, prevaleert de aandacht voor de cijfertjes boven het gezonde verstand en is de huidige aanpak inhumaan.

Waarom ergert hij zich aan de dagelijkse dodenlijstjes? Waarom kreeg hij rillingen bij het ‘nieuwe normaal’ van Rutte en welke communicatiefout maakt de premier volgens hem? En wat zou het kabinet moeten doen als hij de man was die daar een beslissing over mocht nemen?

Beluister het nu in de eerste aflevering van ‘Heb een mening!’.

Promo Heb een mening!

Rick van Velthuysen trekt het land in om verhaal te halen over wat Nederland bezighoudt. Maak van je hart geen moordkuil. Spreek je uit. Heb een mening! Vanaf 6 mei elke eerste en derde woensdag van de maand..