Podcast - De Derde Kamer
Politiek Den Haag, maar dan net even anders. In deze vrolijke, heldere, interactieve en informele podcast nemen Wouter van der Goes en Lars Geerts je mee door het politieke landschap. Aan de hand van hedendaagse voorbeelden en in begrijpelijke taal leggen ze alles uit wat jij moet weten over politiek Den Haag.

Afleveringen

#15 - DE DERDE KAMER met Aftreden Snel en Boerenprotest Mediapark

Éigenlijk zou vorige week de laatste aflevering zijn, maar gezien de politieke drukte nemen Wouter en Lars je nog één keertje mee naar politiek Den Haag in deze bonusaflevering. Ze hebben het over het aftreden van staatssecretaris Snel naar aanleiding van de toeslagaffaire. Wat is hier gebeurd? En is het nog wel te doen om de Belastingdienst in je portefeuille te hebben? Verder bespreken ze de het Boerenprotest van afgelopen week, onder andere op het Mediapark. Wat is er bereikt en hoeveel protesten volgen er nog? Dit en meer in deze állerlaatste aflevering van dit seizoen van De Derde Kamer!.

#14 - DE DERDE KAMER met Kees van der Staaij, Lachgasverbod en Kinderopvangtoeslag

In aflevering 14 van De Derde Kamer gaat Wouter op werkbezoek bij Kees van der Staaij, fractievoorzitter voor de SGP. Ze praten over het feit dat steeds minder mensen geloven in God, maar dit ziet Kees tóch een beetje anders. Ook hebben ze het over Kees zijn slang Sperrie en 101'tjes scoren in de Tweede Kamer. Wouter en Lars hebben het over het aangekondigde lachgasverbod. Geldt voor lachgas nu een beetje hetzelfde als voor wiet? Ook bespreken ze het debat rondom kinderopvangtoeslag. Wat is hier nu precies aan de hand en waar komt alle frustratie vandaan? Dit en meer in De Derde Kamer!.

#13 - DE DERDE KAMER met Lilianne Ploumen, Vragenuurtje en Energienota

In de dertiende aflevering van De Derde Kamer nemen Wouter en Lars de podcast op vanuit de Tweede Kamer. Op dit moment is het vragenuurtje aan de gang, maar wat is dat nou eigenlijk? Kunnen alle politici dan zo maar de vragen stellen die ze willen? Ook praten Wouter en Lars over de Energienota. Ondanks de belofte van het kabinet om de energiekosten te verlagen worden deze het komende jaar voor bijna iedereen duurder. Hoe heeft dit kunnen gebeuren en wordt de geloofwaardigheid van het kabinet aangetast? En Wouter gaat op werkbezoek bij Lilianne Ploumen, oud minister en nu Kamerlid voor de PvdA. Ze hebben het over vrouwenquota, haar grootste blunder en één van haar lievelingsplekjes: haar volkstuin langs de snelweg..

#12 - DE DERDE KAMER met Peter Kwint, Debat Bombardement Irak en Wachtgeld

In aflevering 12 van De Derde Kamer gaat Wouter op werkbezoek bij Peter Kwint, Tweede Kamerlid voor de SP. Ze hebben het over zijn opvallende kledingkeuze, de snoeiharde hardcore muziek die door zijn werkkamer dreunt en over grootverdieners. Want heeft hij daar nou een hekel aan of niet? Wouter en Lars kijken terug op het debat over het bombardement in Irak. Zijn Rutte en Bijleveld er zonder kleerscheuren vanaf gekomen? Of heeft het een diepe kras achtergelaten op dit kabinet? Ook hebben ze het over het wachtgeld dat Klaas Dijkhoff ontvangt náást zijn salaris. Is dit een normale gang van zaken? Of zou hij er afstand van moeten doen? Dit en meer in De Derde Kamer!.

#11 - DE DERDE KAMER met Rick Brink, Racisme en de Begroting

In aflevering 11 van De Derde Kamer gaat Wouter op bezoek bij Rick Brink, onze minister van Gehandicaptenzaken. Rick vertelt waarom kinderen vroeger dachten dat hij van Star Wars kwam, waarom er nu geen ruimte is voor de liefde in zijn leven en waarom hij stevige discussies voert met minister Hugo de Jonge. Wouter en Lars vragen zich af of racisme een discussie is voor de landelijke politiek. En ze praten over hét onderwerp van de Tweede Kamer: de begroting. Waarom wordt hier opnieuw over gediscussieerd na de Miljoenennota? Kunnen er nog rigoureuze dingen veranderen en worden de potjes nu dan écht verdeeld?.

#10 - DE DERDE KAMER met Sylvana Simons en Stikstofmaatregelen

In aflevering 10 van De Derde Kamer gaat Wouter op bezoek bij Sylvana Simons. Ze hebben het over 'witte Nederlanders', haatreacties en over wat ze zou doen als ze dictator zou zijn. Wouter en Lars praten over de stikstofmaatregelen van het kabinet. Is hiermee een einde gekomen aan de lange discussie, of is dit pas het begin?.

#9 - DE DERDE KAMER met Fleur Agema, F-16 bombardement en Nederlandse jihadisten

In de negende aflevering van De Derde Kamer bespreken Wouter en Lars de gebeurtenissen van de afgelopen week. Wat is er precies gebeurd bij het F-16 bombardement in Irak? Waarom moest minister Bijleveld zich verantwoorden en is Jeanine Hennis-Plasschaert in gevaar? Ook praten Wouter en Lars over de uitspraken van VVD-kamerlid Dilan Yesilgoz over Nederlandse jihadisten. Zij vindt dat we er alles aan moeten doen om te voorkomen dat deze mensen terugkeren naar Nederland, ook als dit de doodstraf zou kunnen betekenen. En Wouter gaat op werkbezoek bij Fleur Agema, vice-fractievoorzitter voor de PVV. Ze hebben het over zwarte piet, hoe het is om te werken met Geert Wilders en over haar romance die ontstond tijdens het Songfestival..

#8 - DE DERDE KAMER met Lilian Marijnissen, stikstofcrisis bouw en winstuitkering in de zorg

In de achtste aflevering van De Derde Kamer bespreken we de stikstofcrisis in de bouw. Met 18.000 stilstaande bouwprojecten en 70.000 banen op de tocht, wat gaat er gebeuren? Verder bespreken we de winstuitkering in de ziekenhuiszorg. Waarom is dit nu onderwerp van discussie? En een werkbezoek aan Lilian Marijnissen. We hebben het over muizenvallen in haar werkkamer, Feyenoord supporter zijn en waarom zij minister van Financiën zou willen zijn..

#7 - DE DERDE KAMER met Splinter Chabot, onbegrijpelijke overheidstaal en Brexit

De zevende aflevering van De Derde Kamer gaat over onbegrijpelijke taal van de overheid. Wat blijkt? Soms maken ze het expres ingewikkeld! En de Brexit. Wat is de invloed op Nederland en de politiek? En als je de Brexit vergelijkt met een scheiding is het ineens wél te begrijpen. Verder kwam Splinter Chabot op bezoek! Met hem heb ik het over de verschrikkelijke kleding van politici, meedoen aan Expeditie Robinson en we spelen ‘je móét kiezen’..

#6 - DE DERDE KAMER met Henk Krol, Pensioen en Boerenprotest

In de zesde aflevering van De Derde Kamer bespreken Wouter en Lars de boerenprotesten van de afgelopen week. Was het leger inzetten tegen de boeren alleen maar een praktische keuze? Ook hebben ze het over ons pensioen. Het lijkt misschien een ver-van-je-bed-show, maar het is de vraag of we überhaupt wel pensioen gaan krijgen. Kunnen we niet beter zelf gaan sparen in een sok onder het matras? En Wouter gaat op werkbezoek bij Henk Krol. Ze hebben het over onderduiken bij heftige discussies en over hoe grote partijen er soms met de eer vandoor gaan. Wat soms best frustrerend is voor Krol..

#5 - DE DERDE KAMER met Tunahan Kuzu, Turks offensief en staatsbezoeken Mark Rutte

De vijfde aflevering van De Derde Kamer gaat over het Turks offensief in Syrië, de staatsbezoeken van Mark Rutte aan Indonesië en Australië en het overlijden van oud-minister Ella Vogelaar. Wouter gaat op werkbezoek bij Tunahan Kuzu, fractievoorzitter voor DENK. Hij praat over zijn muntenverzameling en over het hebben van een olifantenhuid. En valt Salafisme onder de vrijheid van godsdienst?.

#4 - DE DERDE KAMER met Klaas Dijkhoff, boerenprotest en renovatie Binnenhof

In de vierde aflevering van De Derde Kamer bespreken we het boerenprotest op het Malieveld. Is er sprake van Haags opportunisme, nu de politici ineens achter de boeren staan? Verder bespreken we de renovatie van het Binnenhof en gaan we op werkbezoek bij Klaas Dijkhoff. We hebben het over zijn fractievoorzitterschap, en de keuze tussen PSV of een klimaatdebat..

#3 - DE DERDE KAMER met Attje Kuiken, vertrek Van Haga en Stikstof

In de derde aflevering van De Derde Kamer hebben we het over vertrekkende Kamerleden. Wanneer word je ontslagen als Kamerlid, hoeveel wachtgeld krijg je dan en waarom mag je eigenlijk een zetel houden? En over stikstof, de nieuwe ‘’zure regen’’? Maar ook gaan we op werkbezoek bij Attje Kuiken, Tweede Kamerlid voor PvdA. Ze is eerlijk over proefballonnetjes en legt uit waar je je als Kamerlid mee mag bemoeien. En waarmee niet!.

#2 - DE DERDE KAMER met Zohair el Yassini, minister Grapperhaus en Algemene Politieke Beschouwingen

In de tweede aflevering van De Derde Kamer wordt de Miljoenennota besproken, want gaan we er nou wél of niet op vooruit? Verder vragen Wouter en Lars zich af wat minister Grapperhaus gaat doen tegen mocromaffia. Daarnaast gaat Wouter in gesprek met VVD-Kamerlid Zohair El Yassini over een nucleaire knop, MBO, motorrijden en natuurlijk ook over wat de Publieke Omroep zou moeten doen..

#1 - DE DERDE KAMER met Minister Bijleveld, stikstof en rechtszaak Wilders

In de eerste aflevering van De Derde Kamer vragen Wouter en Lars zich af waarom stikstof opeens zo’n essentieel en bepalend onderdeel is in de milieudiscussie en leggen ze uit hoe het nu eigenlijk zit met de rechtszaak rondom Wilders. Daarnaast gaat Wouter in gesprek met minister Bijleveld over haar functie als Minister van Defensie. Ze vertelt dat het grootste gevaar voor Nederland is, dat we de reeële dreiging aan de randen van Europa onderschatten. Zowel op het gebied van terrorisme als aan de cyberkant..

Trailer

Vanaf vrijdag 13 september hoor je hier de nieuwe, vrolijke, heldere, interactieve en informele podcast van Wouter van der Goes en Lars Geerts over politiek Den Haag..