Programma

Michael Kiwanuka: Geen rechte lijn naar de top - kopie

  1. Nieuwschevron right
  2. Michael Kiwanuka: Geen rechte lijn naar de top - kopie

Voor Michael Kiwanuka lijken anno 2019 alle stoplichten op groen te staan, maar dat punt bereikte hij niet zonder de nodige tegenslagen.

Hoge ogen

​Geen ster lijkt op dit moment hoger te rijzen dan die van Michael Kiwanuka. De Engelse soulmuzikant met ouders uit Oeganda heeft ook dit jaar weer hoge ogen gegooid met zijn single ‘Cold Little Heart’: Het lied steeg ten opzichte van 2017 ruim 659 plaatsen in de Top 2000.

In Engeland is zijn naam bekender: het tweede album Love & Hate debuteerde op de hoogste plek in de Engelse Album Chart Top 100. Daarmee kwam hij -in juli 2016- zelfs een plek boven superster Adele uit, een artiest waarmee hij nota bene zijn carrière in 2011 lanceerde als supportact.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Opgebrand

Zelden is de weg naar de top één lange rechte, zo ook voor Kiwanuka. Na zijn succesvolle eerste album Home Again en de bijbehorende promotionele activiteiten plus drukke tour, is Kiwanuka opgebrand. Muzikaal en psychisch zit hij er doorheen en lijkt zelfs even definitief te willen stoppen als muzikant.

Samenwerking Kanye West

​In deze zware periode brengt het management Michael in contact met nieuwe mensen, zoals Kanye West. Echter zonder succes. In de woorden van Kiwanuka: “Kanye wilde dat ik een kamer in zou gaan en mezelf zou zijn. Dat is het leukste wat je kunt doen en het beste voor mijn carrière, maar ik was er niet klaar voor.” Kiwanuka verlaat dus die opnamesessies. Hij laat zijn gitaar en een sjaal achter en gaat naar huis, herinnert hij zich.

Nieuwe creatieve flow

Een samenwerking met onder meer producer Brian ‘Danger Mouse’ Burton leidt een hele nieuwe fase als artiest in: “Voordat ik met hem samenwerkte schreef ik met mijn akoestische gitaar, of misschien een piano. […] Maar hij (Danger Mouse, red.) start met een baslijn, akkoorden of een beat en de rest komt later […] Ik realiseerde me dat dat de reden was dat zijn muziek zo klopt.”

Deze invloeden tezamen zorgden voor een nieuwe creatieve flow voor de artiest.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Last van stembanden

​Bij zijn rentree met het album Love & Hate gaat het weer mis: Kiwanuka heeft in 2016 zo’n last van zijn stembanden dat hij zijn hele Amerikaanse tour moet afzeggen. Hij vindt kracht in zijn christelijk geloof, iets waar zijn management liever van heeft dat hij dat publiekelijk uit: “Het is niet cool en mensen willen cool.”

In 2017 doet hij o.a. een korte Britse tour en is hij te bewonderen op Lowlands.

Rob Stenders is fan

Rob Stenders is groot fan van Michael Kiwanuka en steekt dat bepaald niet onder stoelen of banken. Hij deed in zijn programma Stenders Platenbonanza een hartstochtig betoog voor het nummer ‘Cold Little Heart’ en opperde voor een hogere notering in de Top 2000. Met effect: Het nummer eindigde op nummer 91 waar Rob zielsgelukkig mee was. Hij draaide de extra lange versie in zijn programma deze maand:

In 2019 doet Kiwanuka eerst de andere kant van de aardbol aan, met 7 optredens in Australië, maar hij heeft vanaf het festivalseizoen een aantal optredens geboekt in Europa. Dus misschien begroeten we hem dit jaar wel weer in Nederland...

Michael Kiwanuka heeft drie noteringen in de Top 2000, editie 2018: Love and Hate (#1598), Home Again (#1338) en Cold Little Heart (#91). Check de hele lijst hier.

Je hoort de Top 2000 van 25 t/m 31 december op NPO Radio 2.

Foto omslag: ANP

Ster advertentie
Ster advertentie